Hamaney ile Ahmedinejad yanlıları çekişecek

İran'da yapılan parlamento seçimlerinde dini lider Hamaney'in gücünü pekiştirmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'da bugün yapılan parlamento seçimlerinin, sertlik politikası güden Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve destekçilerine karşı, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in gücünü pekiştirmesi bekleniyor.

Ülkenin Batılı devletlerle tartışmalı nükleer programı ve uluslararası ilişkileri zaten Hamaney tarafından yönlendirildiği için, sonucun İran'ın dış politikasını etkilemesi beklenmiyor. Ancak 2013 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, siyasi ortamı belirlemede dini kesimin elini güçlendirebilir.

Uluslararası alanda giderek yalnızlaşan, Batılı ülkelerin yaptırımlarına ve İsrail'in saldırı tehditlerine maruz kalan İran'da liderler, kendi meşruiyetlerini perçinleyecek ölçüde yüksek bir katılım oranı için halka çağrı yapıyorlar.

Hamaney oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Ulusumuza karşı çok olumsuz propaganda var ... Küstah büyük ülkeler kendi prestijlerini korumak için bize baskı yapıyorlar. Seçime yüksek bir katılım, ulusumuz için ... ve güvenliğimizin korunması için daha iyi olur" dedi.

Bu seçim, 2009 yılında yapılan ve reform yanlısı kesimlerin gösterilerinin şiddetle bastırıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana, ülke çapında yapılan ilk oylama olacak.

Ancak ülkenin önde gelen reformcu grupları, bu seçimde sandığa gitmeyeceklerini bildirdiler. Böylece Hamaney ve Ahmedinejad yanlıları bire bir çekişecekler.

Meclisin 290 üyeliği için mücadele edecek olan gruplardan "İlkelilerin Birleşik Cephesi" Hamaney yanlısı; "Direniş Cephesi" ise Ahmedinejad'ı destekliyor.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin İran'ı, silah yapımına yönelik olduğundan kuşkulandıkları nükleer çalışmalarını durdurmaya zorlamayı amaçlayan yaptırımları, ülkenin enerji sektörünü ve gıda ithalatını olumsuz etkilemeye başladı. İran parasının değer kaybı nedeniyle ülkede temel gıdaların fiyatları fırladı.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir