Hamas liderinden "yeni intifada" çağrısı

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Hamas lideri İsmail Haniye "yeni intifada" çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump dün akşam ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklasının ardından, Hamas lideri İsmail Haniye İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı yaptı.

Heniye, Gazze'deki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, barış sürecinin sona erdirilmesi talebinde bulunarak, "Filistin yönetiminden Oslo Antlaşması'ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz. ABD'nin Kudüs ile ilgili kararı, yeni bir siyasi sürecin başladığı anlamına geliyor. Barış süreci ise sonsuza kadar toprağa gömülmüştür." diye konuştu.

Netanyahu: Daha fazla ülke, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD'nin adımından sonra çok sayıda ülkenin de benzer adım atarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını iddia etti. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı konuşmada Netanyahu, "Benzer bir adımı atacak diğer ülkelerle iletişim halindeyiz. ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşınır taşınmaz ve hatta öncesinde daha fazla elçiliğin de taşınacağına şüphem yok" dedi. 

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Çekya da dün Doğu Kudüs'ü İsrail'in ve Filistin'in ortak başkenti olarak tanıyacağını açıkladı. Filipinler'in de benzer bir adımı atmaya hazırlandığı iddia edildi.