”Hasar tespit çalışmaları yüzde 75 seviyesine geldi”

Vali Güler, hasar tespit çalışmalarında 1039 iş yeri toplam 3 bin 401 binanın selden etkilendiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, sel baskınlarının yaşandığı yerlerde hasar tespit çalışmalarında yüzde 75 seviyesine gelindiğini belirterek, "Şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmalarında 1039 iş yeri toplam 3 bin 401 binanın selden etkilendiği belirlenmiştir" dedi.

Güler, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 8 Eylülde Çatalca ve Silivri'nin, 9 Eylülde ise Başakşehir ve Küçükçekmece Basın Ekspres yolu bölgesinin yoğun yağış aldığını hatırlattı.

Yağışlar sonucunda doğal bir felaketin yaşandığını kaydeden Güler, "Ölçüm yapılan yerlerin tarihinde ilk defa rastlanan miktarda yağış aldığını gördük. Geçtiğimiz hafta sonunda Kilyos'ta bir günde metre kareye 179,4 metreküp yağış düştü. Kilogram olarak bakıldığında orada ölçülen en yüksek rakam. Çatalca'da ölçülen 235 kilogramlık yağış da yine o bölgenin tarihinde alınan en yüksek yağış miktarıdır" diye konuştu.

Muammer Güler, İstanbul'un Eylül ayında aldığı yağış ortalamasının metre kareye 50 kilogram olduğunu, ancak bu sene ise Eylülün ilk 14 gününde bir ayda alınan yağışın bazı bölgelerde 4, bazılarında ise 2 misline şimdiden ulaşmış durumda olduğunu vurguladı.

Yağışların bazı yerlerde 1-2 günde, bazı bölgelere de 5-6 saatte düştüğünü ifade eden Güler, bunun neticesinde çok büyük bir sel afetine maruz kalındığını kaydetti.

Sel olaylarının hemen ardından acil müdahale ve arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını anlatan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zamanında etkin bir müdahale yapılmıştır. 3 binin üzerinde personel 1300'e yakın araç, 74 bot ve acil sağlık personeli ile müdahale edilmiştir. Ayrıca, 17 helikopterle acil müdahale sağlanmıştır. Gerçekten de daha büyük çaptaki can kayıplarına mani olunmuştur. 1484 kişi havadan ve karadan  yapılan müdahalelerle kurtarılmıştır. Bu çok önemli bir rakamdır. Sel afeti sırasında bazı vatandaşlarımız da hayatını kaybetmiştir. Kimlikleri tespit edilen şu anda 27 kişi hayatlarını kaybetmiştir."

Ölü sayısının 31

Selimpaşa ve Silivri'de toplam 4 kişinin sele kapıldığını belirten Güler, kayıpların bulunması için bölgedeki çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

İki kişinin ise hastanedeki tedavisinin devam ettiğini bildiren Güler, "Kayıp cesetlere ulaşıldığında ölü sayısının 31 olması söz konusudur. Böylesine bir acı felaket yaşanmış olmaktadır" dedi.

Güler, sel baskınlarının yaşandığı yerlerde yoğun bir temizleme çalışması başlattıklarını, yaraların sarılması için ekiplerin gerekeni yaptıklarını kaydetti.

Olayın hemen ardından oluşturulan 44 ekibin hasar tespit çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Güler, şöyle devam etti:

"Arnavutköy, Başakşehir, Büyükçekmece ve Bağcılar ilçelerinde hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Silivri, Selimpaşa ve Çatalca ile köylerinde, Küçükçekmece, Esenyurt ve Bahçelievler ilçelerinde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmalarında 1039 iş yeri, toplam 3 bin 401 bina selden etkilendiği belirlenmiştir. Bu çerçevede 60 binanın yıkıldığı, 74 binanın ağır, 17 binada orta, 225 binada da az hasarın meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu arada 2 bin 857 konutta da ev eşyası çeşitli şekillerde zarar görmüştür. Yaptığımız hasar tespit çalışmaları yüzde 75 seviyesine gelmiştir. Hemen önümüzdeki 1-2 iki gün içerisinde bu tespit çalışmalarını sonlandırmayı düşünüyoruz."

Zarar görenlere yapılacak yardımlar

Yapılan hasar tespit çalışmaları sırasında hazırlanan tutanaklar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na gönderildiğini kaydeden Güler, şunları kaydetti:

"Daha sonra ilgili yasa kapsamında binaları ağır ve orta hasar görenlere konut yardımı ve uzun süreli kredi ya da onarım kredisi verilecek. İş yerleri zarar görenler için iş yeri kredisi verilecek. Az hasarlı iş yerleri için de yine Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca belirlenecek yardımlar sağlanacaktır.

Ayrıca, konut ve iş yerlerinde eşyaları hasar görenlere de Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek miktarlarda ödemelerde yapılacaktır. Ölüm ve sakatlıkla ilgili şimdiden gerekli ödemeler yapılmaktadır. Çiftçilerimize tarımsal ve hayvancılık yardımları yapılacaktır. Sanayicimize de değişik yardımlar yapılacaktır."

"33 okulda orta ve hafif hasarlar medyana geldi"

Sel baskınlarının yaşandığı yerlerde okul binalarının da hasar gördüğünü anlatan Güler, "Çatalca'da 10, Küçükçekmece'de 12 ve Silivri'deki 11 olmak üzere toplam 33 okulumuzda orta ve hafif hasarlar medyana geldi. Binaların bodrumları sular altında kaldı. Bu arada maalesef elektrik ısınma sistemleri zarar gördü. Onunla ilgili bugün bir çalışma yapıldı" dedi.

Bu okullarda öğrencilere dağıtılmak için tutulan 16 bine yakın kitabın da hasar gördüğünü ifade eden Güler, Milli Eğitim Bakanlığı'nca en kısa sürede yeni kitapların gönderileceğini bildirdi.

"Kamu İhale Kanunu'nun 21. Maddesi'ndeki istisnadan faydalanarak hiçbir formaliteye gerek kalmadan derhal binaların onarımı için en acil ihalenin yapılacaktır" diyen  Güler, 28 Eylül itibariyle bütün okulların açılacağını, açılamayacak durumdaki okullardaki öğrencilerin ise başka okullara geçici olarak gönderileceğini ifade etti.

Güler, Silivri ve Çatalca devlet hastaneleri ile Selimpaşa Acil Yardım Hastanesi'nde özellikle teknik donanımın çok büyük hasar gördüğünü, söz konusu hastanelerde klinik hizmetlerin verildiğini ancak laboratuvar çalışmalarının çevredeki hastanelerde yapılabildiğini kaydetti.