Hassa Tüneli ve OSB iş imkanı yaratacak

Hassa Tüneli ve OSB, Hatay ve çevre illerde işsizliği minimum düzeye indirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARIŞ SEDEF
HATAY - Amanos dağlarının altından geçecek olan ve 30 kilometrelik uzunlukta yapılması planlanan Hassa Tüneli, bölgede 58 milyon metrekarelik alana da hayat verecek. Tünelin yapımından sonra faaliyete alınması hedeflenen Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nde bin civarında işletmenin aktif hale gelmesi planlanırken bu rakamın çevre illerdeki işsizlik rakamlarının da düşürmesi bekleniyor. Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Başkanı (HATİAB) İbrahim Güder, ”Hatay’daki işsizliği azaltmak boynumuzun borcu neredeyse her evde 1 veya 2 tane işsiz var. Hatay’ı ne kadar iyi tanıtırsak Hatay’a gidecek yatırım sayısı da o kadar fazla olacak” dedi.

‘Yatırım ne kadar artarsa işsizlik o kadar azalır’

Hassa tünelinin jeopolitik açıdan Hatay’ın katma değerini artıracağını ve yatırımları noktasında bölgeyi önemli bir cazibe merkezi haline getireceğini ifade eden Güder, “Yatırım ne kadar artarsa işsizlikte o oranda azalacak. Hassa Tüneli ve Hassa OSB’nin yapımına kaynak bulunabilirse 58 milyon metrekarelik alanın anında dolacağını ön görüyoruz. Çevre illerde faaliyet gösteren birçok yatırımcı bu Tünelin bitmesini bekliyor” şeklinde konuştu. Hassa OSB ile ilgili süreçlere ilişkin bilgi veren Güder, “Valilik bu bölgeyi tahsis etti. Mütevelli heyetleri de kuruldu. Ancak her şey tünelin yapımını bekliyor. Tünelin faal hale gelmesi ile en az 100 bin istihdam ve 1000 fabrikanın bölgede kurulmasını bekliyoruz. Bu Tünel’in bir an önce devreye girmesi için devlet büyüklerimizin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

"Bankacılar kararları masa başında değil sahada vermeli"

Bugün dünyadaki politik risklerden ülkemizde ciddi anlamda etkilenmektedir. 30-40 yıllık bir süreçte belirli bir noktaya gelmiş firmaların bu risklerle karşı karşıya kaldığını kaydeden Güder sözlerini şöyle sürdürdü, “Bankalar ise yağmurlu günlerde şemsiye tutmak yerine şemsiyeleri çekiyorlar. Bundan dolayı iş dünyası kötü bir duruma düşebiliyor. O yüzden banka yönetimlerinin iş dünyasının olduğu merkezler bulup sahada incelemeler yaparak karar vermelerinin daha doğru olacağına inanıyorum.”

"Hatay’ın serbest bölge ilan edilmesi bölgesel kalkınmayı hızlandırır"

Dernek olarak ticari hacimlerinin 30-40 milyar lira arasında değiştiğini ifade eden Güder, “Hatay’ın serbest bölge ilan edilmesi bölgesel kalkınmayı da hızlandıracaktı. Türkiye'de ihracatının en büyük on merkezinden biri olan Hatay, vergi tahsilatında her yıl ilk 7 şehir arasında yer alıyor” diye konuştu. Diğer taraftan dernek olarak 6 bin 500 üye ile faaliyetlerine devam anlatan Güder, “İrili ufaklı birçok kurumu bünyemizde faaliyetlerine devam ediyor. Hatay’ı daha cazip bir il haline getirebilmek adına daha fazla çalışacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir