Hat Sanatçısı Çelebi'ye, "fahri doktora" unvanı

Atatürk Üniversitesi tarafından, ünlü hat sanatçısı Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi tarafından, eserleri İslam dünyasının önde gelen tarihi mekanlarında yer alan ünlü hat sanatçısı Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı verildi.

Çelebi, Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu milletin Hafız Osmanları, Mustafa Rakımları çıkarmaya muktedir olduğunu belirterek, bir insanın peygamber olamayacağını ancak bazı rütbelere yükselebileceğini söyledi.

İnsanın çalışınca istediği makamlarda olabileceğini anlatan Çelebi, şunları kaydetti:

"Valilik, padişahlık, cumhurbaşkanlığı makamları insanlarındır. İnsan çalıştığı müddetçe bu makamları elde etme imkanına sahip. Çünkü Allah, insanı o kabiliyette yaratmıştır. Onun için gençlere tavsiyem, bu sanatları yaparken ecdadın ruhlarını şad etmek için, milletimize mal olan bu sanatı yaşatmak için çalışırsanız Cenab-ı Hak size yardımcı olacaktır. Ben tek başıma başladığım bu yolda bilmeyerek, gece karanlığında yolculuğa giden bir insan gibi, birisi önüme düşüp de 'burada bu engel vardır, bunu öğrenirsin bunu yaparsın' demedi ama gördüm ki Cenab-ı Hak önümü açtı, hizmet etmek nasip oldu."

Çelebi, "Bu sanatların gelişmesi için gayret göstermeniz, hiç olmazsa taltif etmeniz, gençlere bu hususta cesaret verir. Bu yolda devamlarını sağlar" dedi.

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ise Türk kültürüne ait büyükleri tanımak, onları gençlerle buluşturmak için düzenledikleri etkinlikleri gelenek haline getirdiklerini ifade etti.

Öz kültüre, akademik dikkatlerle katkı yaparak, küreselleşme karşısında sürekliliği sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Koçak, "Özel bir hassasiyetle, geleneksel kültür varlığımızın yeni bakışlarla ele alınıp işlenmesi, tanıtılması ve hatta geç kalınmış takdir ve taltifini yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Hasan Çelebi'nin geçmişle bugünün sanatına köprü vazifesi gördüğünü belirten Koçak, şöyle devam etti:

"Hasan Çelebi'ye üniversitemiz senato kararıyla, güzel sanatlar dalında bir fahri doktora unvanı ve beratıyla taltif etmeye karar verilmiştir" diye konuştu.

Vali Sebahattin Öztürk ise hat sanatının sadece Türklerin ya da Osmanlıların yaptığı bir sanat olmadığını, İslam ülkelerinin pek çoğunda geçmişte olduğu gibi bugün de yapıldığını ifade ederek, "Batı'nın resim konusunda sağladığı başarıyı, biz hat sanatında sağlamışız" dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Koçak, hat sanatçısı Çelebi'ye cübbe giydirerek, "fahri doktora diploması"nı verdi.