Haydar Aliyev, ölümünün 9'uncu yılında anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

KARS - Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, ölümünün 9. yılında Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törende, Aliyev'in anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Törende konuşan Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Haydar Aliyev'in, Azerbaycan halkının yüreğinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

Haydar Aliyev'in, her zaman Azerbaycan halkının gelişmesi için büyük hizmetler yaptığını belirten Süleymanov, şöyle konuştu:

''Haydar Aliyev, büyük işler faaliyete geçirmiştir. Haydar Aliyev Azerbaycan'a geldiğinde, Azerbaycan çok kötü durumdaydı. Hem siyasi hem ekonomik açıdan çok çıkılmaz bir durumdaydı. Çok kısa dönemde Haydar Aliyev tüm bu sorunları bitirdi. Azerbaycan'ı bölmek isteyen kuvvetlerin önünü kesti. Büyük petrol ve doğalgaz anlaşmaları Haydar Aliyev zamanında yapıldı. Büyük firmalar tarafından Azerbaycan'a yatırımlar yapıldı. Bunların hepsi Haydar Aliyev'in sayesinde oldu. Haydar Aliyev'in hayata geçirdiği siyasetler neticesinde Azerbaycan kısa dönemde kötü durumundan çıkmaya başladı.''

Süleymanov, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattının ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi fikrinin de Haydar Aliyev'den çıktığını dile getirdi.

Haydar Aliyev'in Türkiye sevdalısı olduğuna değinen Süleymanov, şunları kaydetti:

''Türkiye sevdalısıydı ve Türkiye'yi seven bir devlet adamıydı. Her zaman, her yerde Türkiye sevgisini dile getirmiştir. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı hayata geçirilirken buna çok engeller vardı. Birçok devlet bu hattın Türkiye'den geçmesini istemiyordu. Haydar Aliyev, bu petrol hattı için çok zahmetler çekti ve neticede bu petrol hattı Türkiye'nin arazisinden geçti. Haydar Aliyev her açıdan büyük bir devlet adamıydı. Azerbaycan halkı olarak biz Haydar Aliyev ile gurur duyuyoruz.''

Kars Valisi Eyüp Tepe de Azerbaycan'ın geldiği nokta göz önüne alındığında, Haydar Aliyev'in ne kadar büyük bir lider olduğunun açıkça ortaya çıktığını söyledi.

Tören, Aliyev'i anlatan sinevizyon gösterisiyle sona erdi.