Hayvancılıkta kadın girişimcilere destek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, et işleme tesislerine 1 milyon euroya kadar yatırım yapan 40 yaşın altındaki kadın girişimcilere yüzde 65 hibeyle destekleneceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et işleme tesislerine 1 milyon euro'ya kadar yatırım yapan 40 yaşın altındaki kadın girişimcinin yüzde 65 oranında hibe ile destekleneceğini söyledi.

Seçim çalışmalarını Diyarbakır'da sürdüren Eker, yaptığı açıklamada, tüm ülkede olduğu gibi bölgede ve Diyarbakır'da da hayvancılığı geliştirmek için birçok projeyi hayata geçirdiklerini, bu kapsamda Türkiye'nin ilk organize hayvancılık bölgesini Diyarbakır'da kuruyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Yakın bir zamanda hizmete açacakları organize hayvancılık bölgesinde GAP Eylem Planı kapsamında yüzde 40 hibe desteği verdikleri 103 tesisin üretim yapacağını ifade eden Eker, Diyarbakır'da hayvansal üretime katkı sağlayacak, içerisinde 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan yaklaşık 35 tesisin kurulduğunu kaydetti. Eker, şöyle konuştu:

 Yeni müteşebbisler desteklenecek

"Bu tesislerdeki toplam hayvan varlığı 3 bin 500'ün üzerinde. Bunun yatırım tutarının yüzde 40'ını hibe veriyoruz. Hem organize hayvancılık bölgesi, hem yüzde 40 hibe ile oluşturulan büyük hayvancılık işletmeleri, hem de Diyarbakır'da kuruluşuna ve üretimine destek verdiğimiz 100'ün üzerindeki tarımsal kalkınma kooperatifinin büyük kısmının hayvancılıkla iştigal ediyor olması, bu bölgede et ve süt ile ilgili büyük bir üretim imkanı doğmasını sağlıyor. Hayvansal, bitkisel, süt ve et üreterek bunları işleyen ve paketleyen tesislere de yüzde 50 hibe destek veriyoruz.

79 tesisi yüzde 50 hibe destek vermek suretiyle tamamladık. Bu tesislerde şu anda yaklaşık 950 kişi çalışıyor. Yeni müteşebbislerin hayvancılık alanında yatırım yapmaları desteklenecek. Et işleme tesislerine 1 milyon euro'ya kadar yatırım yapan 40 yaşın altındaki kadın girişimci yüzde 65 oranında hibe ile desteklenecek. Erkek girişimcilere ise yüzde 60 oranında hibe verilecek. Bunların hepsinin altyapıları hazırlandı. Eğitim programları verildi. İlana çıkıldı. Bu kapsamda 60 saat eğitim alan 499 çiftçiye sertifika verdik."

Kadın ve genç çiftçiler arttı

Eker, insanların artık modern çiftçiliği öğrenmek suretiyle müteşebbis olarak işletmesini sürdüreceğini belirterek, bölgedeki çiftçilerin ağırlıklı olarak gençlerden ve kadınlardan oluştuğunu söyledi.

Bunun bölgede hayvancılığın gelişmesine yönelik umut verici bir gelişme olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:

"Bunda sağladığımız desteklerin de büyük payı var. Kurduğumuz Karacadağ Kalkınma Ajansı yüzde 50 hibe gibi bir takım desteklerle ekonomik faaliyetleri destekliyor. Gerek Karacadağ Kalkınma Ajansı, gerek Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi gerek bölgede başlattığımız Diyarbakır-Siirt-Batman Kırsal Kalkınma Projesi gerekse Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü son 5 yılın ürünüdür.

4 ayrı bağımsız ünite ama hepsinin de gayesi aynı. Hepsi bu bölgede tarımı ve hayvancılığı geliştirmeye dönük hibe proje ve desteklemeler yapıyor. Böylece bu bölgenin hem tarımsal altyapısı, hem üretim yapısı, hem de tarıma dayalı sanayiyi geliştirmeye dönük projeleri ve faaliyetleri destekliyorlar.

20 yerde kurduğumuz Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun akreditasyon süreci oldu. AB tarafından bu kurumlar inceleniyor. Diyarbakır'daki kırsal kalkınmayı destekleme kurumu tüm kurumlar içerisinde en yüksek puanı alarak akreditasyon konusunda en gözde kuruluş haline geldi. Buralarda 2 dil bilen iyi yetişmiş uzmanlar çalışıyor. Bu bölgede tarım ve hayvancılığı geliştirmeye yönelik faaliyet yürütüyorlar."

Bu konularda ilginizi çekebilir