Hayvanları korumada örnek çalışma

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Yerel televizyonlarda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hayvan barınağı ile ilgili görüntüler dikkatimi çekti. Konu ile ilgili bilgiler aldım. Öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu alanda yapılan çalışmalar Türkiye'ye örnek olabilecek nitelikte. Farklı yaklaşımı ve işletmeden denetime kadar uygulamalarıyla övgüyü hak ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, "Hayvan Haklarını Koruma" konusunda  duyarlılık göstererek 28 Kasım 2007 tarihinde Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni kurmuş. Diyarbakır-Elazığ Karayolu üzerinde 16 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulu bulunan Rehabilitasyon Merkezi; Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği başta olmak üzere bu alandaki sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasıyla, onların görüş, öneri ve katılımıyla ortaya çıkmış örnek bir proje.

Rehabilitasyon Merkezi'ni denetlemek, işletmek ve ortak çalışma için Türkiye'de ilk defa bir belediye, Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği'yle protokol imzalamış. Rehabilitasyon Merkezi, sokakta şiddete uğrayan, insanların dikkatsizliği sonucu kazaya maruz kalan hayvanları koruma altına alıyor. Merkez, bölgedeki hayvanlara da kucak açmış. Ağrı, Siirt, Malatya, Elazığ gibi bölge illerinden pek çok yaralı hayvana burada müdahale ediliyor. Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye genelinde kimi belediyelerin yıllarca hayvanları öldürmek için oluşturduğu "itlaf ekipleri"ne karşılık "ilk müdahale ekipleri" oluşturmuş. Bütçesine hayvanları acımasızca toplu şekilde öldüren zehire karşılık mama, aşı ve bakım masraflarını koymuş. Bugüne dek, Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne vatandaşlardan 2 bin 394 bildirim gitmiş. Merkeze 2 bin 835 hayvan götürülmüş. Bin 723 hayvan kısırlaştırılmış. Bunlardan 920'si ise sahiplendirilmiş. Merkezde aşıları yapılan bin 151 hayvan doğal yaşam koşullarına bırakılmış. Ayrıca 23 at ve eşek, 13 leylek, baykuş ve atmaca merkeze getirilerek bakımları yapılmış. Doğada yaşam imkânı bulamayan pek çok hayvan ise halen Rehabilitasyon Merkezi'nde tutuluyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne, Diyarbakır Doğayı ve  Hayvanları Koruma Derneği'ne ve bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi'nin sloganında vurguladığı gibi, "Yaşam kutsaldır, yaşamın en zayıf halkası olan hayvanları koruyalım". Diyarbakır başardı, siz de başarabilirsiniz...