Hazar petrolleri Ceyhan'dan geçecek

Aliyev, Hazar petrollerinin Hazar ve Azerbaycan'dan geçip, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla taşınmasına dair hükümetlerarası anlaşma imzalandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Kazakistan ve Azerbaycan'ın, Hazar petrollerinin Ceyhan üzerinden nakli konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Azerbaycan-Kazakistan Hükümetlerarası Komisyonunun 7. toplantısına katılan Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev yaptığı açıklamada, "Azerbaycan ve Kazakistan petrol-doğalgaz potansiyelini geliştirmelidir. Enerji alanında bizler Azerbaycan ve Kazakistan'da çıkarılan petrol ve doğal gaz potansiyelini kullanmalıyız ve bu ilk olarak denizden çıkarılan petrolle ilgilidir" diye konuştu.

Kaşagan petrollerinin çıkartılması konusunda Azerbaycan'da üretilen çelik konstrüksiyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Aliyev, "Biz her zaman Kazakistan ile deneyimlerimizi paylaşıyoruz" dedi.

Hazar petrollerinin Azerbaycan üzerinden taşınması öngören Transhazar projesinin de müzakere edildiğini ifade eden Aliyev, Hazar petrollerinin Hazar ve Azerbaycan'dan geçip, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla taşınmasına dair hükümetlerarası anlaşma imzalandığını söyledi.

 Aliyev, Transhazar projesi ile ilgili ihalenin henüz açılmadığını, ancak bu projeyle ilgili SOCAR ve KazMunayGaz arasında anlaşma imzalandığını kaydetti.

Çalışmaların devam ettiğini ve başarılı bir şekilde uygulanacağından emin olduklarını bildiren Aliyev, "Şimdi biz bu taşınmanın kapasitesinin ne kadar olacağını düşünmeliyiz. Bugün biz Kazak petrollerinin geniş hacimde taşıyabiliyoruz" dedi.

Kazakistan'da banka özelleştirmeleri başladı

Kazakistan'ın iki büyük bankası Nurbank ve Kazinkombank'ın devlete ait hisselerinin açık artırma yöntemi ile satışına bugün başlandı.

Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası (KASE) Yönetim Kurulu'nun kararıyla bugünden itibaren başlayan hisse satış işlemleri 30 Aralık 2010 tarihine kadar sürecek.

Nurbank'ın açık artırma ihalesine katılacak firmaların 40 milyon 70 bin 441 Kazak tengesi, Kazinkombank ihalesine girecek firmaların ise 7 milyon Kazak tengesi teminat yatırmaları gerekiyor.

Her iki bankanın hisse satış işlemini de Devlet Mülkü ve Özelleştirme Komitesi yürütecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir