Hazır giyim tam kapasite çalışıyor

Krizin etkili olduğu 2009 yılında yüzde 15 daralan hazır giyim sektöründe, makineler artık tam kapasite ile çalışmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla EKİNCİ

İSTANBUL - Hazır giyim sektörü, geçen yıl yaşadığı yüzde 15 düzeyindeki kan kaybını bu yıl aşacak gibi gözüküyor. Çünkü fabrikalar tam kapasite ile çalışıyor. DÜNYA'yı ziyaret eden Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yönetim kurulu üyeleri de fabrikaların full kapasite çalıştıklarını vurguladı ve doluluğun eylül sonuna kadar süreceğini söyledi.

Hazır giyimdeki hareketliliğin en önemli nedeni ise pamuk fiyatının artması. İlk bakışta dezavantaj gibi gözüken bu durumdan asıl darbeyi Çin ve Hindistan gibi ülkeler aldı. Bu ülkeler artan pamuk fiyatlarını nihai ürüne hemen yansıtırken, uzun süreli pamuk kontratı yapan Türk firmaları ürün fiyatlarını kademeli artırdı. Sonuçta Uzakdoğu'ya yönelen siparişler, Türkiye’ye dönmeye başladı. Ayrıca televizyonlarından Türk dizilerini izleyen komşu ve yakın ülkelerin, giyimde de Türk markalarını tercih etmesi, sektörde doping etkisi yarattı. Ancak hazır giyimciler daralan AB pazarı ve Euro'daki düşüşten endişeli.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir