HDP'li bakanlar istifa etti

Geçici seçim hükümetindeki HDP'li bakanlar istifa etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, bugün ikinci kez toplanan Geçici Bakanlar Kurulu'nda istifalarını sundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki HDP'li bakanın istifasını kabul etti.

İstifa eden bakanlar bir basın toplantısı düzenledi ve istifaların nedenlerini açıkladı. Ali Haydar Konca, "Fiilen bu görevi yürütmekteki zorluklar nedeniyle istifa ettik" dedi. Konca konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

Avrupa Birliği eski Bakanı Ali Haydar Konca şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi Türkiye’de seçim sonrası tabloda koalisyon oluşturulamaması, ya da oluşmaması sonucu Anayasa’ya göre geçici hükümeti kurulmasına yol açmış oldu. Biz de HDP’nin vekilleri olarak seçilmiş iki bakan sıfatıyla görev aldık. Bir süredir görevi yürütmeye çalışıyorduk. Ancak fiilen görevi yürütmedeki olumsuzluklar nedeniyle bugün istifa etmiş bulunuyoruz. Seçim öncesinde saray tarafından tekmelenen çözüm masası seçimden sonra tamamen devrilmiş 90'lı yılları aşan savaş konsepti devreye konmuştur. Dolmabahçe mutabakatıyla aralanan barış kapısı sarayın ve AKP'nin iktidar hesaplarıyla tamamen kapatılmış, Kürt illeri başta olmak üzere tüm Türkiye adeta bir cehennem yerine pervasızca çevrilmiştir.

Öte yandan seçim öncesinden başlayarak, saray ve talimatlandırılmış AKP, seçim sonrasında da açık bir şekilde anayasal ihlaller yaparak defalarca suç işlemişlerdir. Yasal sürenin bitimine bir hafta kalmasına rağmen, CHP Genel Başkanına hükümet kurma görevinin verilmemesi, seçim hükümeti kurulurken de tarafsızlık ilkelerinin hiçe sayılması sadece iki örnek olarak gösterilebilir.

Tüm bu yasal ve anayasal suçları tek tek detaylandırmaya gerek durmuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, fiili olarak rejimi değiştirdiğini ifade etmesi, yeni anayasal düzenleme istemesi bile darbe konseptinin geldiği aşamayı açık şekilde ele vermiştir. Darbe konseptini, Lice, Silvan, Diyarbakır, Hakkari, Silopi, Cizre, Dersim başta olmak üzere tüm halklarımız ve dünya kamuoyu yakından görmüştür. Saray ve AKP’nin tüm bu uygulamalarına içeriden ve dışarıdan tepkiler yükselmiştir.

Seçim hükümetinde meydanı AKP’ye bırakmak, pasif edilgen pozisyona düşmek de, HDP dışındaki diğer muhalefet partilerinin tarihe geçen sorumsuzluk örneği olarak ifade edilmesi kanaatindeyiz.''

Başbakanlık'tan açıklama

Başbakanlık'tan konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Bakanlar Kurulu Toplantısı sırasında Avrupa Birliği Bakanı Sayın Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Sayın Müslüm Doğan, Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Sayın Başbakan'a sunmuşlardır. Sayın Başbakan istifaları kabul etmiştir.

Sayın Başbakan, Anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.