Heliport yapım ve işletim esasları belirlendi

Sivil hava ulaşımına açık heliportların yapım ve işletimiyle ilgili usul ve esaslar belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tüzel kişiler, inşa edecekleri heliport için başvuru yaparak heliport yapım izni alacak. Acil iniş alanları için heliport yapım izni ve/veya işletme ruhsatı alınmasına gerek olmayacak. Acil iniş alanları, gerekli izinlerin alınması durumunda kullanılacak.

İşletim faaliyeti sona erdiğinde, Genel Müdürlükçe heliport işletme ruhsatı iptal edilecek ve heliport işletime kapatılacak.

Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları, acil iniş alanının çevresel etkileri ve yerleşim alanlarında oluşacak gürültü konusunda, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilen standartlara uygunluğu ve güvenlik açısından acil iniş alanının bulunduğu yerdeki Valiliğin olumlu görüşünü alacak.

Helidek (petrol veya gaz işlemek amacıyla kullanılan arama ve/veya üretim birimi gibi yüzen veya kıyıdan uzakta sabit bir yapı üzerinde bulunan heliport) ve gemi üzeri heliport haricindeki heliportlar için yapılan yapım izni başvurusu, Genel Müdürlük tarafından Genelkurmay Başkanlığı ile heliportun bulunduğu yerdeki valilik ve belediyeler ile sivil hava seyrüsefer hizmet sağlayıcı kuruluşun olumlu görüşünün alınmasını gerektirecek ve yerinde yapılacak incelemeyi takiben en geç 30 iş günü içinde değerlendirilecek.

Heliport yapımının denetimi

Heliport yapımının, yönetmelikte belirtilen standartlara uygunluğu Genel Müdürlük ve/veya Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce denetlenecek veya denetlettirilecek.

Milli güvenliğin, kamu düzeninin ve sağlığının tehlikeye girebileceği kanaatini haklı kılacak nedenlerin varlığı halinde işletme ruhsatı verilmeyecek.

Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları, fiziki şartların elverdiği ölçüde belirlenen heliport emniyet standartlarına uyum sağlamak için her türlü tedbiri alma konusunda Genel Müdürlüğe karşı sorumlu olacak.

Acil iniş alanı yapmaktan ve/veya işletmekten vazgeçen kamu kurum ve kuruluşları, bu durumu Genel Müdürlüğe bildirecek.