Her gün 147 iş kazası oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki uygulamalara uyum sağlamaları konusunda esnaf ve sanatkarları uyararak, Türkiye'de her gün ortalama 147 iş kazası olduğunu belirtti. 

Palandöken, yaptığı açıklamada, işyerlerinde 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren, risk değerlendirmesinin yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirterek, "İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işyeri tehlike sınıfları listesine göre, işyerinin hangi tehlike grubuna girdiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımız dahil olduğu sınıfa göre belirlenen tarihlere kadar risk değerlendirmelerini iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmadan da kendileri yapabilirler" dedi. 

İlk tarih 30 Haziran 2013

Palandöken, işyerlerinde risk değerlendirmesinin yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, "50'den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 30 Haziran 2013'den itibaren, diğer grup olan 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 30 Haziran 2014'den itibaren, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmek zorundadır. Esnaf ve sanatkarlarımız belirlenen tarihlere kadar risk değerlendirmelerini kendileri yapabilirler. Yoksa iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alacaklardır. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 10'dan az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine destek olunacaktır. Esnaf ve sanatkarımızın büyük çoğunluğunu oluşturan 10'dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerine de çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri gibi yetkililerimiz gerekli desteği vermeli" diye konuştu. 

[PAGE]

Günlük 147 iş kazası oluyor

Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Her gün ortalama 147 iş kazası olan ülkemizde, yılda bin 500 civarında vatandaşımızı da iş kazalarında kaybettiğimizi göz önünde tutarak işyerlerimizde gerekli önlemleri almalıyız. Yasanın yürürlüğe girdiği yılbaşından itibaren acil durum planlarımızı hazırlamalı, yangınla mücadele ve ilk yardım konularında eğitim verilmesini ve alınacak önlemleri hızla tamamlamalıyız" dedi. 

Risk değerlendirmesi az tehlikeli işyerlerinde 6 yılda bir, tehlikeli işyerlerinde 4 yılda bir, çok tehlikeli işyerlerinde ise 2 yılda bir yenileneceğini hatırlatan Palandöken, "İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İSG-KATİP sistemine de giriş yapılması gerekmektedir. Eğer desteklerden yararlanıyorsak kayıt dışılıktan uzak duracaksınız. Sigortasız personel çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinden, yapılan destek yasal faizi ile birlikte geri alınacak. Bu işyerleri destekten üç yıl süreyle men edilecek" diye uyardı.