”Hergün 5 bin çocuk susuzluktan ölüyor”
Demirel, 5. Su Forumu toplantısında suyun, insanlığın var oluşundaki önemine değindi
İSTANBUL - Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, günümüzde 1 milyar insanın bir bardak temiz sudan yoksun yaşadığını belirterek, "Her gün 5 bin çocuk susuzluktan ölüyor. İşte bunun adı insanlık dramıdır" dedi.
Demirel, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen "Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, suyun, insanlığın var olmasının en önemli şartı olduğunu söyledi.
"Su varsa hayat vardır, su yoksa hayat yoktur" diyen Demirel, suyun yerkürede varlığını sürdürebilen tek uzay cismi olduğunu kaydetti.
İnsanoğlunun suyu tüketirken hem kendisi hem de diğer canlıların hesabına düşünmesi gerektiğini belirten Demirel, "Böyle yapmazsa başına dert alır. Bunun olacağını bildiği için tedbir almaya çalışıyor" dedi.
Yerkürenin canlılığının sürdürülebilirliği, hayatın sürdürülebilirliğinin insanoğlunun baş sorunu olduğunu vurgulayan Demirel, "Su, yerkürenin efendisi, hakimi ve sultanıdır. Onun içindir ki bütün insanlığın sorunudur ve dünya gündeminde en başta yer almayı hak etmiştir" diye konuştu.
Suyu dünya gündeminde öne çıkaran diğer bir hususun artan nüfus olduğuna dikkati çeken Demirel, nüfus artışının içecek, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kaynaklar üzerinde baskı yarattığını söyledi.
Demirel, diğer bir problemin iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak, iklim değişiminin doğadaki su dengesini de bozacağını ifade etti.
Yüz ölçümü 780 bin metrekare olan Türkiye'ye 50 yıllık gözlemlerin ortalaması göz önüne alındığında, metre kareye yılda 643 milimetre yağış düştüğünü anımsatan Demirel, şöyle devam etti:
"Bu, 501 milyar metreküp suya tekabül etmektedir. Bunun 274 milyar metreküpü buharlaşmakta, 41 milyar metreküpü yer altına sızmaktadır. Yıllık yüzey akışı, 186 milyar metreküp, kullanılabilir yüzey suyu ise 98 milyar metreküptür. Yıllık çekilebilir yer altı suyu 14 milyar metreküptür. Yani toplam kullanılabilir su miktarı, 112 milyar metreküptür. Duyduk duymadık demeyin, su bitmez falan değil. İklim değişmezse bu kadar kullanılabilir suyumuz var. Günümüzde 1 milyar insan 1 bardak temiz sudan yoksun yaşıyor. Her gün 5 çocuk susuzluktan hayatını kaybediyor. İşte bunun adı insanlık dramıdır."
İstanbul su forumu periyodik olarak devam edecek
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da 5. Dünya Su Forumu öncesinde bu foruma hazırlık amacıyla düzenledikleri İstanbul Su Forumu'nun periyodik olarak devam edeceğini ifade etti.
Forum kapsamında, İstanbul ile ilgili su mutabakatının da imzaya açıldığını anımsatan Eroğlu, forumun, "Suda farklılıkların yakınlaşması" temasıyla aynı zamanda kültürler arası siyasi ilişkilerin kurulmasına da ön ayak olduğunu anlattı. Eroğlu, "Su, son yıllarda üzerinde en fazla konuşulan ve senaryolar üretilen konu. Türkiye'nin bu senaryoların en kötüsüne göre hazırlanması gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin, bilim adamlarınca iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında anıldığını belirten Eroğlu, bu nedenle 2040 ve 2050 yıllarını hedef alan entegre su yönetimi eylem planlarını şimdiden hazırladıklarını söyledi.
Yaşasın Türkiye
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise konuşmasında, oturumun düzenlendiği salona dikkati çekerek, "Bu kadar kalabalık olması, ülkenizin bu etkinliği ne kadar ciddiye aldığının ve uluslararası bir başarıya ulaştıracağının göstergesidir" dedi.
"Bu forumun ardından su dünyasındaki tüm tartışmalar, 'İstanbul öncesi ve İstanbul sonrası' olarak kategorize edilecek" diyen Fauchon, Türkiye'nin su dünyası için çok önemli bir aktör olduğunu ifade etti.
Fauchon konuşmasını, "Yaşasın Türkiye, Allah Türkiye'yi korusun" sözleriyle bitirdi.
DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker de forum hazırlıklarının 2 yılı aşkın bir süredir dolu dizgin sürdüğünü belirterek, foruma hazırlık amacıyla ulusal ve uluslararası boyutta 22 toplantı yapıldığını hatırlattı.
Bakanlar Paneli
Oturum kapsamında, Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'nun başkanlığında çeşitli ülkelerin bakanlarının katıldığı Bakanlar Paneli de düzenlendi.
Ürdün Su ve Sulama Bakanı Raed Abu Saud, gelecekte yaşanması muhtemel su kıtlığını durdurabilmek adına tedbirlerin bugünden alınması gerektiğini söyledi.
Ülkesinde çok kısıtlı su kaynakları olduğunu belirten Abu Saud, Ürdün'deki suyun insanların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını ifade etti.
Su kaynaklarının paylaşımının bölge ülkeleri arasında sorun yaratmaya başladığına dikkati çeken Abu Saud, bu sorunun giderilmesi için ülkeler arası platform oluşturularak, diyalog sürecinin başlatılması gerektiğini belirtti.
Kırgızistan Su Kaynakları ve Ziraat Bakanı Yardımcısı Baratali Koshmatov ise iklim değişikliği nedeniyle buzulların eridiğini, ülkesindeki ırmakların debilerinde bu nedenle artışlar yaşandığını anlattı.
Koshmatov, ülke sınırları içerisindeki su kaynaklarının korunması ve yönetimi işinin, bu kaynaklardan faydalanan diğer ülkelerin görüşleri alınarak yapıldığını ifade etti.
Tacikistan Su Kaynakları Bakanı Saidi Yokubzod da su sorunlarına ilişkin tüm ülkelerin katılımıyla bir diyalog platformu oluşturmanın önemine işaret ederek, "Su, hayati bir unsurdur. Çünkü tüm insanlık yararlanıyor" dedi.