Herkes kendi işini yaparsa hiçbir sorun kalmaz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KDZ.EREĞLİ / Sabiha TOPRAK

Geçtiğimiz haftalarda Zonguldak iki bakanı ağırladı... Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım.

Kentimize gelen bakanlar bizi mutlu etti, sorunları yerinde tespit eden bakanlarımızın buralara yaklaşımı elbette daha farklı olacaktır.

Maalesef kentimizin ve ilçelerinin o kadar çok ilgiye muhtaç sorunu var ki... Tersaneler, sac sektörü, organize sanayi bölgeleri, pek çok sıkıntı ile boğuşuyorlar. 

Kentimiz sorunlarını ne yazık ki Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'e anlatamadı. Ama dosyalarla sundu, umarız bu yakaladığımız fırsatı kaçırmamışızdır. Sorunlarımızın çözümünde Sanayi ve Ticaret Bakanımızdan gelen müjdeli haberleri bekleyeceğiz. Karadeniz Ereğli  Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda, sıkıntılarımızın çözümüne yoğunlaşmak yerine, kendi iç çekişmelerimizle gündemimizi meşgul ettik. Gönül isterdi ki bu sorunlar anlatılsın, bakanımız kentimizin sanayicisini Zonguldak Valisi Erdal Ata eşliğinde Ankara'ya çağırsın, bir de orada dinlesin...

Peki Karadeniz Ereğli'nin bu ilgiye muhtaç sorunları ne?

Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'ün de söylediği gibi, küresel krizin en çok etkilediği sektörler arasında gemicilik geliyor. Daha önceleri Karadeniz Ereğli tersanesinde çalışan işçi sayısı 7 bin 500 iken şu anda burada çalışan sayısı bin kişinin altında. Tersaneciler ne yapacaklarını şaşırmış vaziyete bekliyorlar, sipariş yok. Atmak isteseler tersaneleri atamıyorlar, satmak isteseler satamıyorlar. Devletin verdiği can simidi yetersiz. Tersaneler küçük miktarda teşvikle ayağa kalkmaz. Şu anda bir tane bile sipariş yok. Tersaneler krizden önce 5-10 yılık siparişlerle doluydu. Umarım yine eski günlerine biran önce devletin destek ve katkısıyla  dönerler.

Sac tüccarlarına gelince, onlar da birer birer iş yerlerini kapattı.

Demir-çelik fiytlarındaki dalgalanma tüccarı zora soktu.

OSB'mizde ise iki elimizin on parmağını sayacak kadar fabrika yok .

Oysa OSB dolu diyoruz.

Evet kağıt üzerinde dolu, evet yatırımcı yer almış, temel atmış...

OSB'miz için bir an önce gerçek yatırımcılar bulunarak, burası doldurulmalı... Yıllardır OSB'mizin yolu bitmedi. Altyapısı tamamlanmadı. Yatırımcı neden gelmiyor, teşvik yok, altyapı yok, bir de küresel kriz.

Bütün bunlara rağmen, azimle çalışan yatırımcılarımız da var. Tat Metal, Özdemir Boru, Çınar Boru, Alkos Makine gibi gerçekten büyük yatırımlar da var.

Bütün sorunlarımızın çözümü için başta sağlamamız gerekli olan şey birlik beraberlik.

Başka bir değişle ortak akıl.

Bunu sağlayacak insanlar da kentin kanaat önderleridir. Ekonomik sonurları çözmede de en doğru adres oda başkanlarıdır. Oda başkanlığı gönül işidir, seçilerek gelen bu işadamları kendi işini gücünü bırakıp, bütün bir kentin sorunlarıyla ilgelenirler. Onları küstürmeden, birlik olup sorunların nasıl çözüleceğine yoğunlaşmak en doğru davranış olur.

Bu konularda ilginizi çekebilir