Heybeliada Ruhban Okulu açılıyor

Bakan Arınç, "Bu konuda sayın patrikle de ilgililerle de görüşmelerimiz devam ediyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Heybeliada Ruhban Okulu'nun hukuki mevzuatımız içerisinde tekrar eğitime başlaması konusunda hükümetimizin, şahsımın bir kararı olduğunu söylemeliyim" dedi.

Arınç, Türkiye'deki azınlıkların ruhani liderleri ve cemaat vakıflarının başkanları ile Başbakanlığın Dolmabahçe Ofisi'nde kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Kahvaltının ardından bir konuşma yapan Arınç, bugün hem kendisi için, hem de hükümet için önemli bir gün olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki azınlıkların ruhani liderleriyle yapılan bu görüşmenin çok verimli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda temel hak ve özgürlükler konusunda her zamankinden daha istekli adımlar attığını, çözümsüz gibi görülen, adeta tabu olan konuların üzerine korkusuzca ve cesurca gidildiğini söyleyen Arınç, "İstiyoruz ki, dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan bu topraklarda bir tek vatandaşımız bile hoşnutsuz kalmasın. Binlerce yıldır dünya medeniyetine rehberlik etmiş, büyük katkılarda bulunmuş kadim kültürlerimiz, inançlarımız ve düşüncelerimiz birbirleriyle huzur içinde yaşasın" dedi.

Hiçbir ayırım yapmadan bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olan her bir insanın, her türlü farklılığıyla birbirinin gönlünde, yüreğinde ayrıcalıklı bir yere sahip olmasını istediklerini ifade eden Arınç, "Hepimiz insanız ve bu masanın etrafında oturan hepimizin inancının temelini insan oluşturur, yani hepimizin inancında insan yalnızca insan olduğundan dolayı kutsaldır" diye konuştu.

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması

Bir gazetecinin, bugünkü görüşmede Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının gündeme gelip gelmediğini sorduğu Arınç, Heybeliada Ruhban Okulu'nun konuşmalar içinde geçtiğini ve Patrik Bartholomeos'un bu konuda düşüncelerini dile getirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu düşünceleri hepimiz de esasen biliyoruz. Bu konuda bir çalışma yapıldığını zaman zaman sayın Başbakanımız da sayın Milli Eğitim Bakanımız da sayın Devlet Bakanımız da ifade ediyor. Biz iyi niyetle olaya yaklaşıyoruz ama geçmişten bu yana Anayasa Mahkemesinin ve diğer mevzuat hükümlerinin bu konuda bir kısıtlama getirdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hükümetimizin bu konudaki düşüncesini tekrar ifade etmek isterim. Dini inançlara sahip ülkemizde yaşayan insanların, azınlık statüsü içerisinde değerlendirilirse değerlendirilsin, Lozan'dan kaynaklanan hakları söz konusu edilirse edilsin, kaldı ki biz onlara bu ülkemizin birer vatandaşı yurttaşı olarak bakıyoruz, başkalarından farklı olarak bakmıyoruz. Onların dini adam veya din görevlisi yetiştirmek ihtiyaçlarını, dini inançlarının bir gereği olarak haklı ve makul buluyoruz. Dolayısıyla Heybeliada Ruhban Okulu'nun hukuki mevzuatımız içerisinde tekrar eğitime başlaması konusunda hükümetimizin, şahsımın bir kararı olduğunu söylemeliyim. Ancak önümüzdeki engelleri yine bir hukuk devleti olan Türkiye'nin kendi mevzuatı içerisinde umarım çok fazla geçmeden gerçekleştireceğiz. Bu konuda sayın patrikle de ilgililerle de görüşmelerimiz devam ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir