Hileli gıda EBK'nın satışlarını patlattı

Gıdadaki taklit ve tağşiş olayları, EBK'nın satışlarını artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






ANKARA - Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmeye başladıktan sonra tüketicilerin EBK ürünlerine, satış mağazalarına yoğun ilgi göstermeye başladığını, satışların arttığını bildirdi. Ulubaş, son dönemdeki gıdadaki taklit ve tağşiş (başka bir madde karıştırma, katıştırma) olaylarını değerlendirdi.

Gıdada hile yapan üreticilerin ifşa edilmesini tüketicilerin lehine bir gelişme olarak gördüğünü ifade eden Ulubaş, halkın gıdada yanlış yapanları bilme hakkı olduğunu söyledi. Gıdada sahtecilik yapan bazı firmalardan sonra tüm Türkiye'deki gıda üreticilerin yanlış yapabileceği yönünde bir algının oluşmaması gerektiğini belirten Ulubaş, Türkiye'de dünya standartlarında, çok kaliteli üretim yapan ve yüksek teknoloji kullanan güçlü firmaların da bulunduğunu vurguladı.

Gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların açıklanmasından sonra yanlış yapanların kendilerini düzelteceğine, daha kaliteli ve halk sağlığını koruyan ürünleri piyasaya süreceğine işaret eden Ulubaş, tüketicilerin bu uygulamadan memnun olduğunu bildirdi. Et ve Balık Kurumu'nun, geçmişte ülke hayvancılığının ve et işleme sanayisinin gelişmesine katkı sağlamış bir kurum olduğunu hatırlatan Ulubaş, kurumun özelleştirmeden çıktıktan sonra kısa sürede teknolojisini yenilediğini ve dünya standartlarının üzerinde bir teknoloji kullanmaya başladığını belirtti. Ulubaş, "Şu anda dünyada et sektöründe kullanılan en son teknoloji, EBK tarafından kullanılıyor" dedi.

Talep artınca üretim de kapasite kullanımı da arttı

Ulubaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmeye başladıktan sonra tüketicilerin Et ve Balık Kurumu'nun ürünlerine yoğun ilgisinin, talebinin oluştuğuna dikkati çekti.

2010 yılında 701 ton olan şarküteri üretimin 2011 yılında bin 342 tona ulaştığına işaret eden Ulubaş, "Üretimimiz geçen sene yaklaşık 500 ton arttı, bu sene bin ton artacağını düşünüyorum çünkü satış mağazalarımız artıyor, bize olan ilgi artıyor" diye konuştu.

Gıdada taklit ve tağşişin daha çok salam, sucuk, sosis gibi ürünlerde yapıldığını ifade eden Ulubaş, bu ürünlerde sürekli üretim yaptıklarını kapasite kullanım oranının da arttığını kaydetti. Satış mağazalarında satılan ürünlerinin fiyatlarının da oldukça makul olduğunu belirten Ulubaş, devlet kurumu olarak hem kalitede hem teknolojide hem de hijyende eşik bir kurum olduklarını söyledi.

"Ürünlerimiz yüzde 100 dana eti"

Kurumun satış mağazalarında 66 kalem et ve et ürününü tüketiciye sunulduğuna işaret eden Ulubaş, hiçbir üründe, yabancı katkı madde bulunmadığını vurguladı. EBK'nın kar gütmeyen bir kuruluş olduğuna da işaret eden Ulubaş, şöyle devam etti:

"Hiç bir şekilde karışık ürün üretmiyoruz. Yani tavuk ve dana etinin karıştığı, bir sucuk üretimi, bir sosis üretimi yapmadık. Biz sadece yüzde 100 dana eti kullanarak üretim yapıyoruz ve ürettiğimiz bu ürünler Sincan'da kendi kurduğumuz en son teknolojinin kullandığı laboratuvarlarda mühendislerimizin kimyagerlerimizin laboratuvar tetkiklerinden geçiyor, sonra üretime giriyor. EBK devletin bir kurumudur, ürettiğimiz hem et hem et ürünlerinde üzerinde yazdığı gibi yüzde 100 doğru olarak üretim yapıyoruz, çok yoğun teknoloji kullanıyoruz.  Tüketiciler ürünlerimizi gönül rahatlığıyla tüketebilirler"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetimlerinin, merdiven altı ve yanlış üretim yapanların ortadan kalkması anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Ulubaş, bu şekilde kaliteli üretim yapanların sayısının artacağını söyledi.

Tüketicilere uyarı

Gıdadaki sahteciliğe karşı tüketicinin de tedbir alması gerektiğini ifade eden Ulubaş, tüketicileri şu uyarılarda bulundu: "Etin karkas fiyatının 14-15 lira olduğu bir ortamda nasıl olur da 3 kilogram sosis, 5 lira olur, tüketiciler böyle bir şey gördüklerinde almasınlar ve bu ürünleri yemesinler. Şüphelendikleri bir ürün olursa Alo 174 Gıda hattını arasınlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri hemen gelir ve bu numuneleri alıp laboratuvarlarda inceletir, bir yanlış varsa da ifşa edilir. Tüketiciler ayrıca güvendikleri, alıp denedikleri ve memnun oldukları, yüksek teknoloji kullanan ve halk sağlığına dikkat eden ve saygı duyan markaların ürünlerini alsınlar."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir
EBK