Hisse senedi ‘in’, altın ‘out’

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS / Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

 

Emtia piyasasının da desteğinden yoksun olan altında aşağı yönde en kritik destek seviyesi 1.180 dolar/ons.

Önceki hafta aldığı sert darbeleri sindirmeye çalışan altın, geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak 1.242-1.247 dar bandında işlem gördü. Perşembe günü Avrupa ve ABD kanadındaki gelişmelerle fiyat bandını yükselterek haftayı 1.253.15 dolar/ons’tan yüzde 0.33 yükseliş kaydederek tamamladı.

Geçtiğimiz haftaya 1249.50 dolar/ons’la başlayan altın yataya yakın seyrini perşembe gününe kadar sürdürdü. Pozisyon almakta kararsız kalan yatırımcılar radikal bir gelişme beklerken, Avrupa Merkez Bankası deflasyonla mücadele etmek ve büyümeyi desteklemek amacıyla mevduat faizini sıfırın altına çekti ve böylece negatif faiz uygulayan ilk büyük merkez bankası oldu. Ardından Başkan Draghi, 400 milyar Euro’luk fonlama operasyonu başlatılacağını belirtti. Kararın ardından euro, sert şekilde 1.3503’e geri çekilse de hemen akabinde toparlandı. ABD kanadında işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde geldi. Altın 1.257 dolar/ons’la haftanın en iyi seviyesini kaydetti. Son işlem günü özellikle takip edilen ABD’nin tarım dışı istihdam rakamları beklentileri aşarak ülkenin ekonomik şartlarının geliştiğine işaret etti. Küresel borsa endekslerinde yükseliş görülürken altın 1.257 dolar/ons’tan 1.246 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Kapanışa doğru toparlanan altın 1253.15 dolar/ons’ta dengelenerek yüzde 0.33 getiri sağlarken, gümüş ve paladyum yüzde 1 ile yatırımcılarını sevindirdi. Platin ise kırmızıda kaldı. Euro, dolar karşısında yukarda kalırken, önemli temel metallerden bakır yüzde 3.3 değer kaybederek yatırımcılarını üzdü.

Aşağı yönde sinyaller veren altın, kuvvetli dayanak noktası arıyor. Bu trendden kurtulmak için 1.270 dolar/ons’taki direncini kapanış itibariyle kırması gerekli.