Hollanda işadamlarına vizeyi kaldırıyor

Hollanda, Türk iş adamlarına vize yerine bildirim getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hollanda yargısının ülkeye gelecek Türk iş adamları için vize şartının aranmasını haksız bulmasının ardından, İstanbul Başkonsolosluğu da Türk iş adamları için harekete geçti.

Önümüzdeki günlerde Başkonsolosluk tarafından hazırlanacak resmi bir duyuru ile Türk iş adamlarından vize yerine sadece mesleki bildirim talep edileceğini belirten Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, "Bu konuda son derece ciddiyiz. İlişkilerin artırılması için bu yolda adım atılması gerektiğinin farkındayız" dedi.

Kervers, "Türkiye son 10 yıl zarfında çok hızlı bir şekilde gelişti, giderek daha fazla Hollandalı şirket Türkiye'de iş yapmak için geliyor. Türkiye bir yandan modernleşirken, öte yandan ekonomisini güçlendirerek bölgesel bir oyuncu haline geldi. Bu durum doğal olarak Hollandalı iş adamlarının Türkiye'ye olan ilgisini artırdı. İstanbul'a baktığımızda Türkiye'nin gelişmişliğini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Hollanda'nın, Türk iş adamlarına karşı katı bir şekilde vize uygulayan birçok ülkeden farklı olarak, iş adamlarının, servis sektöründe çalışanların ülkeye ziyaretlerinde vizeyi tamamen kaldırmaya hazırlanmasıyla ilgili de Kervers, "Türk iş adamlarını çok iyi anlıyorum. Vize konusu iş adamları tarafından engel olarak görülüyor. Bu görevde bulunduğum 4 yıl boyunca, Türk iş adamlarına kolayca vize verilmesi için çalıştım. Talep edilen evrak sayısını azaltırken, vize için öngörülen süreyi kısalttık" diye konuştu.

2008 yılında 16 bin Türk vatandaşına vize verdiklerini, bu yıl ise sayının 30 bine ulaşmasını öngördüklerini belirten Kervers, "Hollanda'ya vize için başvuran Türk iş adamlarının ilk başvuruları sonrasında, 5 yıla kadar varan sürede çok girişli vize verdik. Bu konuda son derece ciddiyiz. İlişkilerin artırılması için bu yolda adım atılması gerektiğinin farkındayız" şeklinde konuştu.
Türk iş adamlarına vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin Kervers, Hollanda'nın en üst yasama organının, Avrupa mahkeme kararlarına referans vererek hizmet sunan kişilerin vizeye ihtiyaç duymadan seyahat edebilecekleri yönünde yakın zamanda karar aldığını, bu sayede hizmet sektöründe çalışan, Hollanda'ya belli bir hizmeti sunan, örneğin lojistik sektöründe çalışan bir kişinin vizeye ihtiyacı olmayacağını bildirdi.
Onno Kervers, Türk iş adamlarına vizesiz uygulamanın başlatılması için son hazırlıkları yaptıklarının altını çizerek, "Umuyorum ki önümüzdeki günlerde bir bildiri ile kamuoyuna yeni uygulamanın detaylarını açıklayacağız" dedi.
Bu uygulama ile Türk iş adamlarından vize yerine sadece mesleki bildirim talep edileceğini belirten Kervers, "Bu konuda son derece ciddiyiz. İlişkilerin artırılması için bu yolda adım atılması gerektiğinin farkındayız" değerlendirmesini yaptı.
Vize uygulaması kısmi olarak kalksa da Türk iş adamlarının ve hizmet sağlayıcı işlerde çalışan vatandaşların ilk başvurularına az sayıda evrakla meslekleri ile ilgili bildirim yapmalarının gerekli olduğunu ifade eden Kervers, "Bu, bütün iş seyahatleri için vizenin kalktığı anlamına gelmemeli. Tabii ki belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.

"Türkiye'de iş yapmak isteyenlerin sayısında hızlı artış var"
 

[PAGE]


"Türkiye'de iş yapmak isteyenlerin sayısında hızlı artış var"

Hali hazırda Türkiye'de kurulan 3 bin 834 uluslararası sermayeli şirketin bin 547'sinin AB üyesi ülkeler tarafından kurulduğunu, 534 şirketle liste başında yer alan Almanya'yı, 156 şirketle Hollanda'nın izlediğini belirten Kervers, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye daha fazla Hollandalı şirketin giriş yapacağını ve Hollanda'nın Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının katlanarak artacağını vurguladı.
Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Kervers, Hollandalı iş adamlarının Türkiye'nin sunduğu fırsatların son derece farkında olduğuna işaret ederek, Türkiye'de yatırımı olan ING Bank, Unilever, Euroka Sigorta ve Phillps gibi uluslararası dev şirketlerin Türkiye'yi küresel yatırımlarında ilk sıraya almasının, Türkiye pazarına girmeyi planlayan Hollandalı şirketleri cesaretlendirdiğini söyledi.
Türkiye'nin tek başına bir pazar olmaktan çok daha fazlasını ifade ettiğini dile getiren Kervers, "Hollandalı şirketler, Türkiye'yi bölgesel ekonomik faaliyetleri için bir sıçrama tahtası, bir merkez olarak görüyorlar. Türkiye'yi bölgede iş yapılacak en ideal ülke olarak görüyorlar" dedi.
Türkiye pazarına girmek isteyen Hollandalı şirketlerle sıkı iletişim halinde olduklarını vurgulayan Kervers, Türkiye'nin uygulamaya koyduğu teşvik paketine Hollandalı şirketlerin büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
Kervers, "Hollandalı şirketler teşvik paketiyle yakından ilgileniyor. Biz, Hollandalı iş adamlarına teşvik paketinin detaylarını anlatıyoruz. Son 5 ay içerisinde, Türkiye pazarıyla yakından ilgilenen, Türkiye'yi ziyaret eden, burada iş yapmak isteyen Hollandalı iş adamlarının sayısında hızlı bir artış görüyoruz" diye konuştu.
Hollanda Devlet Bakanlığı, Ekonomi, Tarım ve İnovasyon bakanlıklarının bir araya gelerek oluşturdukları özel bir çalışma ağının Kasım ayında Türkiye'ye bir ekonomi heyeti göndereceğini belirten Kervers, Hollandalı iş adamlarının Ankara, İstanbul ve İzmir'i ziyaret edeceklerini, delegasyona başkanlık edecek Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin de 6–7 Kasım'da Ankara ve İstanbul'da görüşmeler yapmasının planlandığını bildirdi.

Hollanda, ilk 5 ayda yatırımda Almanya'yı geride bıraktı

[PAGE]

Hollanda, ilk 5 ayda yatırımda Almanya'yı geride bıraktı

Hollanda, sadece 2005-2009 yılları arasında yaklaşık 12,9 milyar dolar doğrudan yatırım yaparak, bu yıllar arasında Türkiye'nin toplam doğrudan yatırımının yüzde 20,3'ünü gerçekleştirmiş oldu. Avrupa'daki mali krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı 2010 yılındaysa Hollanda'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım 718 milyon dolara, 2011 yılında ise 1 milyar 57 milyon dolara ulaştı. Hollanda, sadece bu yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye 495 milyon dolar doğrudan yatırım yaparak, aynı dönemde 233 milyon dolar yatırım yapan Almanya'yı geride bıraktı.
Başkonsolos Kervers'in verdiği bilgiye göre, iki ülke arasındaki ilişkiler aslında daha eskilere dayansa da 1612 yılında Cornelis Haga'nın Hollanda'nın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk elçisi olarak İstanbul'a atanması ilişkilerde iki ülke arasındaki resmi ilişkilerde milat olarak kabul ediliyor. Bu yıl 400. yılı iki ülke arasında çeşitli kültürel etkinliklerle kutlanan ilişkiler, özellikle son yıllarda farklı bir ekonomik hacim kazandı. Türkiye'nin Hollanda'ya ihracatı 2002 yılında sadece 1,3 milyar dolarken, bu 2011'de yaklaşık 3,2 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin Hollanda'dan ithalatı ise 2002 yılında yaklaşık 1 milyar dolarken, geçen yıl toplam 4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Türkiye, bu yılın ilk 5 aylık döneminde Hollanda'ya yaklaşık 1,9 milyar dolarlık ihracat yaparken, aynı dönemde Hollanda'dan 1,6 milyar dolar seviyesinde ithalat yaptı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir