Hollanda’nın takip ettiği yoldan gitmeyeceğimizi umuyorum

Almanya'nın Hessen Eyaleti Ekonomi Enerji ve Ulaştırma Bakanı Tarek Al-Wazir, Almanya’nın, Hollanda’nın takip ettiği yoldan gitmeyeceğini umduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit B. PARLAK

FRANKFURT - Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen ve Türkiye’nin partner ülke olarak yer aldığı ISH 2017-Enerji Isı ve Havalandırma Fuarı’nın açılışında konuşan Hessen Eyaleti Ekonomi Enerji ve Ulaştırma Bakanı Tarek Al-Wazir, gündemdeki sıcak gelişmelere ilişkin önemli mesajlar verdi. Al-Wazir, böylesine sıcak bir gündemde Türkiye ile Almanya’nın fuar vesilesiyle bir araya gelebilmesinin ve konuşabilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, Almanya’nın, Hollanda’nın takip ettiği yoldan gitmeyeceğini umduğunu söyledi. Türk-Alman ilişkilerinin biraz gergin olduğunun altını çizen Al-Wazir, siyasi açıdan çalkantılı ve sıcak bir dönemde, konuşulabilmesi ve birlikte olunmasının çok önemli olduğunu belirtti. Pazar akşamı Hollanda’nın Rotterdam kentinden gelen fotoğrafları gördüğünü ve çok üzüldüğünü söyleyen Tarek Al-Wazir, “Umarım ki Almanya’da böyle fotoğraflarla karşılaşmayacağız. Hollanda’nın takip ettiği yoldan gitmeyeceğimizi umuyorum” dedi. Türkiye ve Almanya’yı bir arada tutacak olan şeyin başında ticari ilişkilerin geldiğinin altını çizen Al-Wazir, “Türkiye ve Almanya’yı çok eski bir dostluk birbirine bağlıyor. Birçok Alman şirket Türkiye’de küresel ölçekte üretim yapmakta, çok yakın bağlarımız bar. İlişkilerin devamı için birçok sebebimiz var” diye konuştu.

Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldman da siyasi tartışmaların yoğunlaştığı bir süreçte bu dostluk ve dayanışmanın çok önemli olduğunu belirtti. Feldman, Türkiye’nin ISH Fuarı’nda partner ülke olması ve 140 firmayla temsilinin de önemli olduğunu vurgulayan Peter Feldman, “Türkiye’nin fuarın üçüncü büyük katılımcısı olması, dayanışmamızı ve dostluğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ise Almanya ile ticaret hacminin 32 milyar doları aştığını belirterek, en fazla ihracatın Almanya’ya yapıldığı bilgisini verdi. Ekonomik açıdan bakıldığında Almanya’nın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğuna değinen Şenel, “ISH gibi fuarlar, Almanya ile Türkiye arasındaki köklü işbirliğini daha da geliştirecektir” ifadesini kullandı.

'ISH’ye partner ülke olmak önemli bir fırsat’

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Zeki Poyraz, sektörün şu anda 185 ülkeye ürünlerini güvenli sattığını söyledi. Dünyaya, kaliteli ürünleri avantajlı fiyatlarla sunduklarını belirten Poyraz, İSİB olarak dünya çapında ticaret heyetleri, milli katılım organizasyonları ve alım heyetleri düzenlediklerini belirtti. İklimlendirme sektörünün en önemli fuarlarından biri olan ISH 2017’de Türkiye’nin partner ülke olmasının önemli bir fırsat olduğunu belirten Poyraz, Almanya’nın sektörün en çok ihracat yaptığı ülke özelliği taşıdığını bildirdi. Poyraz, bu ülkeye 400 milyon doların üzerinde ihracat yapıldığını belirtti.

Vardan: Siyaset ile ticaret birbirine karıştırılmamalı

DEİK Başkan’ı Ömer Cihad Vardan ise siyaset ile ticaretin birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye olarak ekonomide ciddi adımlar attıklarını vurguladı. Vardan, ISH fuarına katılım ve Türk firmalarına olan yoğun ilginin bu adımların etkinliğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Messe Frankfurt Genel Müdürü Wolfgang Marzin de 61 ülkeden 2 bin 482 kurum ve kuruluşun katılımı, 200 binin üzerinde ziyaretçisiyle dünyanın en büyük ticaret ve sektör siyasetine yön veren fuarı olduklarını söyledi. Marzin, bu aşmada Türkiye’nin partner ülke olması ve 140 firmayla katılımının ekonomide, üretimde geldiği noktayı gösterdiğini belirtti.