Hüda-Par, seçime girmeme kararı aldı

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriye Yapıcıoğlu, 1 Kasım'da yapılacak genel seçimlere, bağımsız veya herhangi bir parti ile yapılacak bir ittifakla bile olsa seçimlere girmeyeceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere girmeme kararı aldıklarını açıkladı. Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

"7 Haziran seçimleri de, 30 Mart 2014 seçimleri de özellikle bölgemizde normal koşullar altında yapılmadı. Mevcut şartlar nedeniyle seçmenlerin iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansıyamadığı hatta sandığa yansıyan iradenin de sandıktan tam olarak çıkmadığı bir vakıadır. 20 Temmuz 2015 günü başlayan yeni sürecin koşulları 30 Mart 2014 ve 7 Haziran 2015 koşullarından daha kötüdür. Çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasını, memleketin normale dönmesini umuyor ve diliyoruz. Fakat bu konuda maalesef çok iyimser değiliz. Bu şartlarda halkın iradesinin sandığa sağlıklı bir şekilde yansımayacağını düşünüyoruz." 

'Batı'daki seçmen Doğu'ya, Doğu'daki seçmen Batı'ya gitti'

Doğu ve Batı'daki olaylarla seçmenlerin yer değiştirmek zorunda kaldığını, bu yüzden halkın iradesinin sandığa sağlıklı olarak yansıyacağına inanmadığını belirten Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle Kürt seçmenler kayıtlı olduğu yerde kalmaya devam edebilecek mi? Silopi, Lice, Hazro, Kulp, Varto ve benzeri yerlerde özellikle de Cizre'de 8 günlük sokağa çıkma yasağından sonra fırsatını bulanlar, imkanı olanlar akın akın göç ediyor. Batıda oturanlar ise doğuya doğru göç ettirilmek isteniyor. Şemdinli gibi yerlerden de güneye, Irak Kürdistan'ındaki akrabalarının yanına göç ediyor. Halk iki ateş arasındadır. Bu çatışmanın makul ve mantıklı bir gerekçesi de yoktur. Siyasi hesaplarla gerilim tırmandırılmakta, gencecik canlara kıyılmaktadır. Silah seslerinin ve ağıtların arasında sağduyuya, doğruya çağıranların sesleri de boğulmaktadır. Öfkenin kabardığı, acıların derinleştiği ortamda konuşmak bazen beyhudedir." 

'Memleketin yangın yerine dönmesinde razı değiliz'

Siyasi partilerin seçim yoluyla yönetime gelmesi gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, son olayları, "Yemeğini pişirebilmek için komşusunun evinin yanmasını beklemek gibi bir şeydir" diye nitelendirdi. Yapıcıoğlu, "Böyle bir siyaset anlayışından memlekete hayır gelmez. Bu anlayış bir parça ateş alabilmek ve onunla yemeğini pişirebilmek için komşusunun evinin yanmasını istemek gibi bir şeydir. Aç kalmaya razıyız ama memleketin yangın yerine dönmesine razı değiliz" dedi.

'Hiç bir şekilde seçimlere katılmayacağız'

Seçmen iradesinin sağlıklı sandığa yansımayacağına inandıkları için 1 Kasım seçimlerine katılmayacaklarına dikkat çeken Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Hüda-Par olarak, halkın nisbi huzur ve kısmi kazanımlarının uluslararası güç odaklarının çıkarlarına kurban edildiği, seçmen iradesinin sağlıklı sandığa yansımayacağı, niteliğin düştüğü, partilerin nicelik olarak yükselmek için katıldığı bir yarışa girmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle YSK kararı nedeniyle parti olarak katılamayacağımız 1 Kasım seçimlerine bağımsız adaylarla veya seçim ittifakı yoluyla başka partilerin listelerinde yer almak suretiyle de katılmama kararı aldık. Siyaset seçimlerden ibaret değildir. Seçim atmosferinde sesinizi duyurmakta da zorlanırsınız. Seçime girmeyen bir parti olarak doğruları anlatmaya devam edeceğiz. Bunu oy toplamak için değil, halkımızın maslahatı ve halkımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak yapacağız. Ta ki halkımız sözümüzü oy kaygısıyla söylenmiş şeyler olarak algılamasın ve daha iyi dinlesin."