Hükümet programı Meclis'te

Bahçeli, Hükümet programı için terörle mücadelede kararlılık yok eleştirisi yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -TBMM Genel Kurulu'nda, 61. Hükümet'in programı üzerindeki görüşmelere başlandı. 

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde çalışmalarını sürdüren Genel Kurul'da, CHP'li milletvekillerinin andiçme işleminin ardından hükümet programı üzerindeki görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde, CHP adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve Adana Milletvekili Ömer Çelik söz alacak.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ise kişisel görüşlerini açıklayacak. Daha sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet adına eleştirileri yanıtlayacak. 

Bahçeli'den hükümete eleştiri

Hükümet programı üzerindeki ilk sözü MHP Grubu adına Genel Başkanı Devlet Bahçeli aldı. Bahçeli, yaptığı konuşmada, hükümetin politikalarını eleştirdi.

"61. hükümet programının milletin asıl sorunlarını omurgasından kavrayacak ve meseleleri çözecek siyasi ferasetten fazlasıyla uzak olduğunu" ileri süren Bahçeli, "Program, milletimizin bunaldığı ve çıkış aradığı sorunların bütünüyle bitirilmesi noktasında farklı ve yeni bir şey getirmemiştir" diye konuştu.

Anayasa hazırlığının gündeme bir kez daha taşıdığını belirten Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni anayasayla amacın ne olduğu, nasıl bir değişiklik yapılmak istendiği ve muhteviyatının sınırlarının ne olacağı hususları boşlukta kalmıştır.

Sanki her sorunun bir tek müsebbibi gibi takdim edilen anayasanın yeniden yazılmasıyla Türkiye belini doğrultacak ve ayağa kalkacaktır. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan önümüzdeki dönemi 'yeni anayasa dönemi' olarak tanımlamaktadır. Dikkatle izleyeceğimiz, bu süreçte planlanan yeni anayasanın nasıl bir zihin ve yöntem benimsenerek dışlaşıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici olacağıdır." 

"Terör ve bölücülüğün Habur'daki terörist karşılama törenleri ve bölünmeyi Anayasa'ya yedirme arayışları nedeniyle arttığını" öne süren Bahçeli, sözlerine şöyle devam etti:

Terörle mücadeleden zerre kadar bahsedilmiyor

"61. Hükümet programında hiçbir şey yokmuş gibi terörle mücadeleden zerre kadar bahsedilmemekte Türk milletinin birliğine, varlığına yönelik suikastlar yok kabul edilmektedir. Yalnızca bu bile 61. Hükümet'e güven duymamamız için yeterli nedendir. MHP, programın bu haliyle baştan mahsurlu ve sorunlu olduğunu düşünmekte, güvensizliğin, işgüzarlığın, kötü niyetin programın ruhuna sindiği net olarak görmektedir.

61. Hükümet'in programında 'ileri demokrasi' vurgusuna özel bir atıf da yer almıştır. 'Bu dönemde demokratikleşme hedefinin ileri demokrasi olacağı' iddia edilmiştir.

'Kimliklere saygı esasına dayanan birlikteliğin esas alındığı' ortaya konulmuştur. Anlaşıldığı kadarıyla sözde Kürt sorunu da bu kapsamda formulize edilmektedir. Ne üzücüdür ki, Türk milleti farklılıkların yok edici ve ezici alına sıkıştırılmıştır. Elbette herkesin inancına ve anasının diline bizim de saygımız vardır ve başkası da zaten düşünülemeyecektir. Ancak farklılıklara yapılan özel vurgu, ayrılıkçı eylemlerin ve otonom hareket etme arayışlarının önünü açacaktır. Farklılıklar özendirilerek millet yapısı güçlendirilemez. Farklılıkların okşanması özerklik beklentilerinin azmasına neden olacaktır."

Hükümetin AB'ye üyelik yolunda izlediği politikaları da eleştiren Bahçeli, Türkiye'nin, AB ile ilişkilerinde bir "çıkmaza girdiğini" öne sürdü. Programda, Suriye'deki halk hareketinin gidiş ve istikametini kestiren bir yaklaşıma rastlamanın mümkün olmadığını ifade eden Bahçeli, özellikle Suriye ve Libya ile ilişkilerin karışık olduğunu ve batının hedefleri doğrultusunda ilerlediği görüşünü savundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir