Hükümetten AYM Başkanı'na yanıt

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugunkü açıklamasını "Hukuki nosyonu zayıf, siyasi polemiklerle dolu bir konuşma" olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı ve hükümeti sert şekilde eleştirdiği konuşmasının hukuki değil, siyasi bir değerlendirme olduğunu belirterek, konuşmanın siyasi polemiklerle dolu olduğunu ve AYM'nin yeni bir muhalefet partisi gibi davrandığını söyledi.

"Yaptığı konuşma siyasi"

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın toplantıya davet ettiği konukları huzurunda, mahkemenin nezaketine yakışmayacak üslupla konuştuğunu vurgulayan Bozdağ, "Siyasi polemiklerle dolu konuşma olduğu, başkanın mahkeme kararlarına dönük eleştiriler kişiselleştirdiği anlaşılmaktadır. Başkanın konuşması hukuki olmak zorunda. Yaptığı konuşma siyasidir. Baştan sona siyasi polemiklerle doludur. Gündemdeki bütün konuları siyasi aktör gibi cevaplandırmıştır. Siyasi polemikleri AYM Başkanı değil siyasi partilerin temsilcileri yapmalıdır." dedi

Bozdağ,  "AYM'nin niyet okuma görev ve yetkisi yoktur. Niyet okuyor ve insanları itham ediyorsa objektif ve tarafsız hukuk ilkelerine göre karar verilip verilmediği sorgulanır." sözleriyle Mahkeme'nin anayasaya, kanuna, hukuka bağlı hareket etmekle mükellef olduğunun altını çizdi.

Açıklamanın tam metni için tıklayın...

"Anayasa Mahkemesi TBMM'yi sorgulayamaz"

Mahkemenin Meclis'e saygı duymak zorunda olduğunu söyleyen Bozdağ, "Yasama yetkisi, TBMM'ye aittir, bu yetki devredilemez. AYM Başkanı dahil hiç kimse bu yetki ve görevi sorgulayamaz ve hafife alamaz. Yürütme ve yargı organları, TBMM'nin yaptığı anayasa ve yasalara uymak ve bunları uygulamakla görevlidir. Türkiye'de hiçbir kişi, makam veya mevki, TBMM'nin üzerinde değildir." diye konuştu.

"Mahkeme vesayet organı gibi..."

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yeni bir "vesayet organı" gibi davrandığını öne süren Adalet Bakanı, "AYM yasamanın, yürütmenin yargının üzerinde olduğunu ifade ile ‘Biz vatandaşların sorunlarını çözmek için hazırız’ mesajı vererek,  çok güçlü bir alternatif bir iktidar olarak gösteriyor. AYM’nin veya başkanın yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı gibi hareket etme hak ve yetkisi yoktur .Türkiye bir hukuk devletidir .Hukuk devletinde herkes hukuk içerisinde hareket etmekle mükelleftir." dedi.

"AYM yeni bir muhalefet"

Anayasa Mahkemesi'nin bu açıklamasıyla Türkiye'nin yeni bir muhalefeti haline geldiğini ifade eden Bozdağ, "Muhalefet partileri boşluğu dolduramamıştır. AYM Başkanımız da bu boşluğu doldurmaya niyetlenmiş gözüküyor. Hayırlı olsun diyorum." diyerek sözlerini bitirdi.