Hurda kağıt ithalatına %13’lük ek maliyet geldi

2014 yılı birim fiyat listesinde yapılan revizyonla Atık İthalat Uygunluk Yazısı başlıklı tutar 375 TL’den 900 TL’ye çıkarıldı. Bu artışla genel maliyet yüzde 13 yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 16’ncı Grup Basım, Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Komitesi, matbaa ve kağıt sanayi sektörü hakkında rapor hazırlıyor. Raporda sektörün bugünkü durumu ve geleceği irdelenirken, çeşitli sektörlerin sorunlarına da değiniliyor. İSO’nun 16’ncı Grup Basım, Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Komitesi, DÜNYA gazetesi ev sahipliğinde bir araya geldi. Kağıt sektörünün hammaddesi olan hurda kağıt konusunun çok önemli olduğunu ifade eden Halkalı Kağıt Karton Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Saral Kaya, sektörün atık kağıt ithalatının bu dönemde sektör için tek çare olduğunu ancak son düzenlemelerle maliyetin yüzde 13 arttığını söyledi. 

Ülkemiz kağıt geri-dönüşüm sektörünün 2013 itibariyle toplam tüketim hacmi 2.6 milyon tona çıktı. Kullanılmış kağıttan kağıt üreten geri-dönüşüm tesislerinin önümüzdeki bir yıl içinde üretim hacmini 3.5 milyon tona çıkaracağı belirtiliyor. Fatma Saral Kaya, buradaki nihai hedefin katma değeri düşük hurda kağıdı alıp katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürüp hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Peki mevcut durumda dahi üretim için yurtiçi hammaddesi yeterli olmayan kağıt geri-dönüşüm sanayii yapılan kapasite artışları ile oluşacak ek hammadde ihtiyacını kısa vadede nasıl karşılayacak? Bu soruya Kaya, “Ağırlıklı olarak hurda kağıt ithalatı ve orta ve uzun vadede ise yurtiçinde geri-kazanım/kağıt toplama oranlarını artırmak tek çözüm olarak görünüyor” yanıtı verdi. 

Maliyetleri yüzde 13 artırıyor 

İthalatın sektörün sürdürülebilirliği için kısa vadede tek çare olarak öne çıktığını vurgulayan Kaya, burada yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: “Halen uygulanmakta olan sisteme göre gümrüklerde ithal edilen hurda kağıdı kontrol için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’den bir uzman çağrılmakta ve TIR/konteyner başına 375 TL olan harç ya da uygunluk belgesi alınıyor. Bu rakam yeni bir uygulama ile 900 TL’ye yükseltildi. Mevcut şartlar altında büyük sıkıntılar çekmekte olan atık kağıt geri dönüşüm tesisleri bu sıkıntılarını kağıt ithalatı ile aşmaya çalışmakta fakat söz konusu uygulama, sıkıntıları büsbütün artırıyor. Somut bir örnek vermek gerekirse; bir TIR/konteyner yaklaşık olarak 22 ton hammadde/hurda kağıt alıyor. Bu, ton başına 40.9 TL yani 13.2 euro tutuyor. Şu an itibariyle hammadde/ hurda kağıt, navlun hariç yurtdışında yerinde 105 euroya temin edilmektedir. Yani talep edilen 900 TL’lik tutar hammadde/hurda kağıt alım fiyatına yüzde 13 oranında ek bir maliyet oluşturmakta ve bu dönem için tek çare görülen ithalat üzerine çok ciddi bir yük getirmektedir.” Bugün itibariyle yurtiçindeki hurda kağıt fiyatları sürekli bir artış trendine girmiş durumda ve sektörün ihtiyacını karşılayamıyor. Kaya, “Bu nedenle Avrupa’da atık kağıdın hammadde sayılmasının tartışıldığı şu günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sektörü destekleme adına söz konusu tutarı, yurtiçi geri- kazanım oranları en azından Avrupa’daki muadillerini yakalayana kadar kaldırması gerek” dedi. 

Dönüşüm çalışmaları gerektiği gibi gerçekleşmediği için, hurda kağıt ithal ettiklerini kaydeden Kaya, “Hurda kağıdın İthalatta Denetime Tabi Ürünler listesinden çıkartılmasını istiyoruz. Çünkü hurda kağıt zaten bin bir çeşit yerden toplanarak gelen bir ürün ve belli bir standardı yok. Demir hurdalarının ithalatında olduğu gibi, hurda kağıt ithalatına da binde 0.5 vergi uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Makina envanteri sektörün önünü görebilmesi için önemli 

Basım sanayinde İSO önderliğinde bir makine envanteri çıkarılması konusunun da önemli olduğunu belirten Ege Basım Yönetim Kurulu Başkanı, İSO 16’ncı Grup Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Güven, “Sektörde kaç tane makine var bilinmeli. Ayrıca her makinenin şase numarasıyla sistem oluşturulmalı ve internetten herkes, o makinenin yaşı, özellikleri, kapasitesi hakkında bilgi alabilmeli” diye konuştu. Böylece kapasite raporu vermeme sorununa da çözüm bulunabileceğine dikkat çeken Güven, şunları ekledi: “Bir matbaada ne kadar makine var ben görüyorsam, kapasitesini de bilirim zaten istediği kadar vermesin. Makineler onlarca araç değerinde ama hiçbir yerde kaydı yok. Bu kayıtlar olmadan sektörün geleceği hakkında doğru dürüst karar veremiyorsunuz. Mutlaka makine envanteri tutulması gerek.”

Bu konularda ilginizi çekebilir