Hyundai'nin yeni SUV'u ix35, Türkiye'de

Yeni SUV ix35, iki farklı donanım paketi seçeneğiyle Türkiye'de yollara çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Hyundai'nin 2010 yılındaki en önemli yeniliklerinden biri olan ix35 modeli, Avrupa ile aynı anda Türkiye'de satışa sunuldu. 
Hyundai Assan Yurtiçi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, Hyundai'nin SUV segmentindeki yeni aracı ix35'in basın lansmanında yaptığı konuşmada, bu yıl pazar paylarının, yıl geçen yılki pazar paylarının bir miktar üzerinde olmasını planladıklarını kaydetti.
Geçen yıl Hyundai'nin Türkiye'de yüzde 12'lik pazar payına ulaştığını anımsatan Tarakçıoğlu, bu yıl bu oranı aşmaya çalışacaklarını dile getirdi.
Tarakçıoğlu, 2009 yılının sonunda tüm sektör temsilcilerinin, 2010 yılında pazarın daralacağını tahmin ettiklerini anlatarak, şunları söyledi:
"İlk çeyrek trendi pazarın 450 binler değil 500 binin üzerinde bir seviyeye ulaşacağını gösteriyor. 500-520 bin adet gibi bir pazar tahminimiz var bu yılla ilgili olarak. Ancak ilk iki aydaki gelişmeye bakacak olursak birtakım farklı göstergeler dikkati çekiyor. Örneğin binek otomobilde geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış gözükürken, hafif ticari araçta yüzde 32'lik bir büyüme gözüküyor hafif ticari araç pazarında. 
Ticaret erbabı toplam pazarda harekete geçmiş gözüküyor. Bu bizim dikkat edeceğimiz bir konu. Bir diğer konu da binek otomobilde daha filo yoğun bir pazarla karşı karşıyayız. Yani bireysel müşteri 2009 yılının Aralık ayında alıma geçti ve alımını yaptı. Bu yıl ilk iki ayda bireysel müşteri oranı göreceli olarak düşük. Bu yıl toplam pazarın 520 bin adetlik bir büyüklüğe ulaşacağını tahmin ediyor ve yaklaşık 60 bin adede yaklaşan bir satış yapmayı planlıyoruz."
Yurt dışından i20 için 10 bin adetlik talep
Kurthan Tarakçıoğlu, bu yıl bin adet ix35 talebi alacaklarını öngördüklerini ve buna göre satış planlarını yaptıklarını kaydetti.
Bu yılın Kasım ayında ise ix35'in 1.6 yeni benzinli motorunu Türkiye pazarına sunmak üzere çalışmalarının devam ettiğini belirten Tarakçıoğlu, 1.6 benzinli ix35'in, yüksek hassasiyetli bir motora sahip olduğunu ve Türkiye'deki yakıt kalitesinin bu motora uygun olup olmadığının analizleri yapıldıktan sonra Türkiye pazarına sunulup sunulmayacağına karar verileceğini anlattı.
Tarakçıoğlu, bin adetlik ix35 satış hedefinin, SUV segmentinden, yüzde 10'luk bir pazar payına işaret ettiğini belirtti.
i20'nin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili olarak 75 milyon dolarlık bir yatırımın öngörüldüğünü anımsatan Tarakçıoğlu, i20'ye ilişkin şu ana kadar 10 bin adetlik bir talebin yurt dışı distribütörlerden alındığını bildirdi.
Tarakçıoğlu, Türkiye'de üretilecek i20'nin iç pazarda 5 bin adetlik bir satış hedefleri olduğunu ifade ederek, i20'nin Türkiye'de üretilmesi nedeniyle ortaya çıkan 500 kişilik ek istihdamla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve istihdam artışının sürdüğünü söyledi.
Hyundai Assan Başkanı Kwang-Heum Um
Hyundai Assan Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Kwang-Heum Um ise Türkiye'de yeni bir yatırımın yurt içi piyasanın durumuna bağlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şu anda yurt içinde tüm dünyada talep artacak mı buna bağlı her şey. Bir talep varsa tabii ki biz böyle bir yatırım yapacağız. Ama şu anda Türkiye'de böyle bir somut bir planımız yok i20 yatırımından sonra. Bu yıl i20'nin mayıs ayından itibaren ihracatına başlayacağız. Bu yıl üretim adedimiz 40 bin adet olacak. Ama toplam üretim tüm yıl için en az 70-80 bin ihracat ürünüdür. 
Minimum planlamamız 70-80 bin oldu ihracatta üretimi de buna göre ayarlayacağız. Talep yurt dışından çok fazla oldu talep daha da artarsa bunun da üstüne daha da çıkabiliriz."
ix35'in özellikleri
Hyundai'nin 2010 yılındaki en önemli yeniliklerinden biri olan ix35 modeli, Avrupa ile aynı anda Türkiye'de satışa sunuldu. 
Hyundai'nin SUV-C segmentindeki başarılı Tucson modelinin yerine geçen ix35, ilk etapta 2.0 litre hacmindeki 184 PS'lik dizel motorla, iki farklı donanım paketi seçeneğiyle ve 81 bin TL'den başlayan anahtar teslim fiyatlarla yollara çıktı.
Hyundai ix35'in 4410 mm'lik uzunluğu, 1820 mm'lik genişliği ve 1670 mm'lik yüksekliği ile yerine geçtiği Tucson'a göre 85 mm daha uzun, 20 mm daha geniş ve 60 mm daha alçak bir araç. 2640 mm'lik dingil mesafesi ise Tucson'dan 10 mm daha uzun ve çok daha rahat ve geniş bir kullanım alanı sunuyor.
Hyundai ix35, ilk etapta Euro-5 emisyon kurallarına uyumlu olan 184 PS gücündeki R Serisi 2.0 litre dizel motor ve 6 ileri Shiftronic şanzımanla satışa sunulacak.
Hyundai'nin R Serisi dizel motorları 150 kişilik bir ekiple ve yaklaşık 220 milyon dolarlık yatırımla toplam 42 aylık bir sürede geliştirildi ve motorların dayanıklılığı, performansları, emisyonları, soğutma, yağlama ve titreşimleri 50'den fazla prototip motorla hem ayrı ayrı hem de çeşitli araçlar üstünde test edildi.
Hyundai ix35'te 8 farklı dış ve iki farklı iç renk seçeneği sunuluyor. Hyundai ix35 Style, tanıtıma özel olarak 81 bin liralık anahtar teslim fiyatıyla, Style Plus paketi ise 88 bin liralık anahtar teslim fiyatıyla satılıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir