İBB, Kılıçdaroğlu'nun sorularını yanıtladı

Açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun İsfalt'la ilgili sormuş olduğu tüm soruların yanıtının 20, 21 ve 23 Mart tarihlerinde kamuoyuyla paylaşıldığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan  açıklamada, 2004-2008 yılları arasında tüm işler için toplam 3 bin 564 adet ihale yapıldığını, ihalelerin sadece 27'sinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildiğini bildirildi.

Yazılı açıklamada, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün akşam özel bir televizyon kanalında haber bülteninde gündeme getirdiği iddialarıyla ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun "Kamu İhale Kurumu (KİK) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kaç ihalesini iptal etti?" sorusuna karşılık 5 Şubat 2009 tarihinde verilen yanıtların gazetelerde yayımlandığı hatırlatılarak, Kılıçdaroğlu'nun sorularının yanıtlarını takip etmesi gerektiği, "Cevap alamıyorum" şeklindeki sözlerin gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2004-2008 yılları arasında tüm işler için toplam 3 bin 564 adet ihale yapılmıştır. Bu 3 bin 564 ihalenin sadece 27'si KİK tarafından iptal edilmiştir" ifadesine yer verilen açıklamada, bu ihalelerin ve KİK kararlarının hem belediyenin, hem de KİK'in internet sitesinde ilan edildiği belirtildi.

İhalelerin iptal gerekçelerinin, idari şartnameler, belgelerin değerlendirilmesi, ihale süresi, ihale usulü yönünde olduğu kaydedilen açıklamada, ayrıca İçişleri Bakanlığına yapılmış tek bir ihale suç duyurusu bulunmadığı vurgulandı.

Sinyalizasyon ihalesinin ilkine davet edilen Simens'in Türkiye temsilcisi Sintek'in, ikinci ihaleye davet edilmemesi üzerine KİK'in yönlendirmesiyle İçişleri Bakanlığına şikayette bulunduğu belirtilen açıklamada, ancak bakanlığın soruşturmaya gerek görmediği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulunun ihaleye davet edip etmemenin, idarenin takdirinde olduğunu belirttiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İSKİ'nin iptal edilen ihaleleriyle ilgili olarak bilgiler, 22 Şubat 2009 tarihinde kamuoyuna sunulmuştur. İSKİ'nin toplam 1510 ihalesinden 33'ü KİK tarafından iptal edilmiştir. 9'u hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. 4'ü İSKİ'nin lehine sonuçlanırken, geri kalanın incelemesi devam etmektedir.

Kılıçdaroğlu'nun 1 milyar TL'lik kamu zararı tespiti iddialarıyla ilgili olarak, Sayıştay sorgularının kamuoyuna şimdiden, peşin hükümle bir kamu zararı olarak yansıtılması ahlaki değildir. Denetleme sürecine müdahaledir. 17 bin dosyadan bazı dosyaların sorguya değer görülmesi olağandır. Bir hususun sorulmuş olması, o hususun yanlış olduğunu göstermez."

Açıklamada, ayrıca Kılıçdaroğlu'nun İsfalt'la ilgili sormuş olduğu tüm soruların yanıtının 20, 21 ve 23 Mart tarihlerinde kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatıldı.

"İş yine Alman savcılara düştü" başlıklı haber

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, bugün bir gazetede yayımlanan "İş yine Alman savcılara düştü" başlıklı haberin, gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Yazılı açıklamada, İSFALT A.Ş'nin Eurasfalt Firması ile yaptığı sözleşme kapsamında aldığı eğitim ve danışmanlık hizmetini ilişkin daha önce yapılan basın açıklamasında, sözleşme kapsamında şirkette görev yapan uzmanların mezun oldukları okullar ve sektördeki tecrübelerini ifade eden bilgilere yer verildiği hatırlatıldı.

Ancak "İş yine Alman savcılara düştü" haberini yayımlayan gazetenin, bu okulları, uzmanların çalıştıkları iş yerleriymiş gibi ele aldığı ve okullara adı geçen uzmanların orada çalışıp çalışmadıklarının sorulduğu ifade edilen açıklamada, bu uzmanların şu anda Avrupa'nın farklı ülkelerinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları belirtildi.