İcat çıkarma...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

gaziantep@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen ödül töreni, ekonomiyle uzaktan yakından ilgili herkesin moralsiz olduğu bir dönemde salonda bulunanlara moral ve güven veren görüntülere sahne oldu. Törende, Türkiye'nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu listesine giren Gaziantepli firmaların yanı sıra AR-GE ve inovasyon projeleri yürüterek yeni ve farklı ürünler imal eden firmalar ödüllendirildi.

Törene katılan herkes bir kez daha Gaziantep'in nasıl fark yarattığının, ülkemiz ekonomisine ne gibi katkılarda bulunduğunun şahidi oldular. Üstelik inovatif çalışmalarıyla ödül alan firma temsilcilerinin neredeyse tümü 'icat çıkarmayın' ikazıyla büyüyen kuşağa mensuptu. Görüldü ki zamanında icat çıkarmamaları, eski köye yeni adet getirmemeleri yolunda uyarılan bu kuşak, ne icatlar çıkarmış başımızaÖ Tekstil bitti diyenlere inat ipliğine değer katan tekstilciler, ithalat sıkıntısı karşısında dimdik durup 'biz de varız' diyen cesur makineciler, Gaziantep'te sektörel çeşitlilik yok denirken PVC üretiminde rekor kıranlar, fark yaratanlarÖ

GSO Başkanı Nejat Koçer, törende yaptığı konuşmada, meslek örgütlerinin markalaşma, kaliteli üretim ve inovasyon konularında öncülük yapmasıyla

bugün Gaziantep'in sanayide bu noktaya ulaştığını söyledi. Bunun yanı sıra firma sahiplerimizin 'sıfırdan' kurdukları işletmelerinin başına, büyük şehirlerde veya yurtdışında okuttukları ikinci, üçüncü kuşak gençleri getirmeleri de büyük bir etken oldu. Gaziantep'in 'değişen yüzü' başarıyı getirdi.

Ödül alan firmaları ve bu firmaların yaptığı yenilikleri gördükten sonra krizin olası yansımaları konusundaki korku ve endişelerimiz büyük ölçüde azaldı. Çünkü törene katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun da ifade ettiği gibi yaşanılan ekonomik krizin çıkmasında özellikle ABD'de ekonominin sanal hareketlerle şişirilmesinin büyük payı var. Bu krizden fazla etkilenmemek için de olumlu düşünmek ve üretimi destekleyici tedbirler almak şart. Biliyoruz ki Gaziantepli firmaların büyümeleri sanal değil gerçek. Firmaların birçoğu banka kredileriyle değil, özkaynaklarıyla ayakta duruyor. Her şeyden önemlisi firmalarımızın önemli bölümü teknolojik olarak sürekli kendini yeniliyor; ancak inovasyon yapan, yenilik getiren, fark yaratan şirketlerin ayakta kalabileceği bilinciyle, çalışmalarını sürdürüyor.

Gaziantep, Kayseri, Konya, Denizli gibi üretimde fark yaratan şehirlerimiz ve bu şehirlerde faaliyet gösteren girişimci, cesur işadamlarımız oldukça, yarınlardan korkmamız gereksiz. Ancak girişimciliğin önünün açılmasını, üretimin, istihdamın teşvik edilmesini sağlayıcı tedbirlerin acil olarak alınması gerektiğini hatırlatmak isteriz.