İçerde 'ek tedbir' dışarda 'Yunanistan'

Yurtiçi piyasa dünkü dalgalı seyrin ardından bugün yatay seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Seçimlerin ardından yurtiçi piyasanın en önemli gündemini cari açığı önlemeye yönelik alınacak olası ek tedbirler oluşturuyor. Yeni önlemlerin zamanı ve çapı konusunda soru işaretleri henüz giderilebilmiş değil.

Bu arada tüketimi ve ithalatı frenlemeye yönelik yeni önlemlerin Orta Vadeli Program'da (OVP) yer aldığı öğrenilirken, kredilerde KKDF oranının, otomotivde yüzde 15'ten yüzde 30'a, konut kredilerinde ise yüzde 10'dan yüzde 15-20'ye yükseltileceği bekleniyor.

Ayrıca gayrimenkulde kredi kullanımında özkaynak tutarının da yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılması ile KKDF artışı arasında bir tercih yapılacağı düşünülüyor.

Piyasanın bir başka gündemi ise tüm küresel piyasaları yakından ilgilendiren Yunanistan. Ülkede ekonomik krize bir de siyasi krizin eklenmesi kaygıları iyice artırırken, baskılar Başbakan Papandreu'nun kabine değişikliğine gitmesine neden oldu. Yunan başbakan bugün yeni kabinesini açıkladı. Yunanistan'ın geleceğine ilişkin kritik bir sürece girilirken, bu gelişmeler fiyatlara da yansımaya devam ediyor.

Borsa yerinde saydı

Soru işaretleriyle dolu bir haftayı geride bırakmak üzere olan yurtiçi piyasa bugün soluklandı. Endeksin yönü yataya dönerken, dolar ve faizde de dengeli seyir izleniyor.

Dün sert geri çekilme sonrası tepki alımlarıyla artıya geçen İMKB-100, güne 58 puan artışla 61.175 puan seviyesinden başladı. İlk seansta 60.815-61.192 aralığın hareket eden Bileşik Endeks 44 puan eksiyle 61.071 puandan kapandı. İlk seansta işlem hacmi 589 milyon lira ile sınırlı kaldı.

Dolarda satış tarafı ağılıkta

Dolar/TL; hem Euro/Dolar paritesindeki geri çekilme hem de şirketlerin döviz açığını kapatmak için taleplerinden dolayı 1,6250 seviyesine kadar yükselmesine rağmen bu seviyeden geri döndü. Aşağı yönlü seyrin bugün de sürdüğü piyasada işlemler 1.6065 liradan geçiyor. Euro ise 2.2845 liradan alıcı buluyor.

Öte yandan dün yüzde 9.18 bileşik seviyesini test eden gösterge faizde ise işlemler yüzde 9'un üzerinde devam ediyor. 20 Şubat 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi şu sıra yüzde 9,07 seviyesinde yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir