İçtüzük görüşmeleri başladı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, içtüzük değişikliği için AK Parti, CHP, HDP ve MHP grup başkanvekilleri ile bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikliğinin ardından TBMM İçtüzüğü'nde yapılması gereken değişikler için AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile bir araya geldi.

Toplantının başlangıcında konuşan Kahraman, anayasa değişikliğinin, TBMM'ye, içtüzüğün değiştirilmesi için 6 aylık süre tanıdığını anımsatarak, "İçtüzüğün değiştirilmesi konusunda daha önce de çeşitli çalışmalar başlatılmış ancak tamamlanamamıştı. Yeni bir şevk, heyecan ve gayret ile bu çalışmayı tekrar başlatmaktayız." diye konuştu.

Yürürlükteki TBMM İçtüzüğü'nün, 5 Mart 1973'te kabul edildiğine dikkati çeken Kahraman, toplam 186 maddeden oluşan içtüzüğün, aradan geçen 44 yıllık sürede 14 ayrı zamanda, 111 maddesinin değiştirildiğini, 1 maddesinin metinden çıkartıldığını, 24 yeni maddenin de metne eklendiğini anlattı.

İçtüzük değişikliği için önlerinde 4,5 ay gibi kısa bir zaman dilimi kaldığına işaret eden Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçtüzükte yapılacak değişiklikte iki yöntem benimsenebilir. İlk aşamada yeni anayasanın gerektirdiği intibak düzenlemeleri yapılabilir; ikinci aşamada, 2019'a kadar olan sürede yepyeni bir içtüzük yazılabilir."