'IDEF, alanında en büyük 5'inci organizasyon'

IDEF 2017'de konuşan Başbakan Yıldırım, IDEF'in alanında dünyanın en büyük 5'inci organizasyonu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen IDEF 2017 Uluslararası Savunma Fuarının açılış töreninde konuştu.

Türkiye'nin dünya savunma sanayinin önde gelen buluşma mekanlarından biri haline geldiğini söyleyen Yıldırım, "Bugün katılımcı firma sayısı bakımından dünyanın 5'inci büyük fuarına ev sahipliğini yapıyoruz. İlk defe Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin fuarda tanıtım stantları olacak. Bazı yerli ve milli silahlarımız ilk kez tanıtılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'nin savunma yatırımları için şunları söyledi:

"Dünyanın en büyük sanayi firmaları listesine 2 Türk firmasının girmeyi başardığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Bugün 6 milyar doları bulan ciroya çıkmış durumdayız. İhracatımız 1.7 milyar dolar seviyesine geldi. AR-GE harcamalarına ayırdığımız pay artıyor. Bu yıl 460 adet proje üzerinde çalışıyoruz. Altay tankı, zırhlı araçlar, milli piyade tüfeği gibi savunma araçlarını başarıyla yaptık ve silahlı kuvvetlerimizin envanterlerine dahil ettik. Savunma sanayimizde Hürkuş uçağımız, Atak helikopterimiz, deniz karakol uçaklarımız, insansız hava araçları da, savunma sanayi envanteri içerisinde önemli araçlar haline geldi.

Milli uzay ajansının kurulma aşamasındayız. Yerli haberleşme uydusunu, yerli kaynaklarla yapmak için çalışmalara başladık. Bölgesel uçak projesi, havuzlu çıkarma gemileri gibi projelerimiz, halen devam eden işler arasında.

15 yıl önce savunma sanayinde dışa bağımlılığımız yüzde 80'ler mertebesindeyken, bugün bu oran yüzde 40'ların altına düştü. Milli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine çıktı. Binden fazla şirket, küçük, orta ölçekli işletmeler, araştırma kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla yerli savunma altyapısı oluşturuldu"

"Politikalarımızı hayatı savunmak üzere belirliyoruz"

"Adaletin azaldığı bir dünyada, can ve mal güvenliğinin korunması bütün zamanlardan önemli hale gelmiştir. Türkiye olarak kendi güvenliğimiz için istediğimizi, aslında herkes için istiyoruz." şeklinde konuşan Yıldırım, şunları ifade etti:

"Güvenlik politikalarımızı insanı ve hayatı savunmak üzere belirliyoruz. Ülkemizin güvenliğini sağlarken, milyonlarca savaş mağduruna kucak açtık, açıyoruz. Bu bütün dünyanın görmesi gereken bir fedakarlıktır"

Fırat Kalkanı'ndan sonra 50 bin kişi geri döndü

Hiçbir terör örgütüne asla sempatiyle bakmıyoruz" diyen Başbakan Yıldırım, "Bakanları da hoş karşılamıyoruz. Hem sınırlarımızın, hem de Suriyeli kardeşlerimizin güvenliğini sağlamak için Fırat kalkanı operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Terör unsurlarını temizledik. 50 bin misafirimiz, bu güvenli bölgelere döndüler. Terör örgütleriyle ülkemiz topraklarında ve sınır ötesinde mücadelemiz kararlılıkla devam edecek." dedi.

Uluslararası topluma teröre karşı çifte standartlı tutumun terk edilmesi çağrısında da bulunan Yıldırım, "Terörü, bir dinle ilişkilendirmek cehalettir. Terör terördür. İnsan öldüren herkes, alçaktır ve cezalandırılması gerekiyor. Bunu İslam'la anmak kardeşliğe hiçbir katkı sağlamaz. Bu terör örgütlerine karşı, amasız fakatsız, uluslararası toplum aynı kararlılıkla karşısında durmalıdır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir