IEA ,OPEC'den petrol arzını artırmasını istedi

IEA ekonomik toparlanmanın korunması için OPEC'in petrol arzını artırması gerektiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüne (OPEC) ekonomik toparlanmayı korumak için petrol arzını desteklemesi çağrısında bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) enerji kolu IEA'dan yapılan açıklamada, bu ay başından bu yana yüzde 10'luk düzeltmeye rağmen petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyrettiği, fiyatlarının jeopolitik belirsizlik ve gelecekteki beklentiler nedeniyle yüksek olduğu belirtildi.

IEA'nın, küresel ekonomide olumsuz sonuçlara yol açmaması için OPEC'E harekete geçmesi çağrısında bulunduğu ve petrol arzının artırılmasından memnuniyet duyacağı belirtilen açıklamada, IEA'nın üretici ülkelerin yanı sıra OPEC üyesi olmayan tüketici ülkelerle çalışmaya hazır olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ''Bu yapıcı ruhla, IEA üyesi ülkelerin tasarrufunda bulunan bütün araçları kullanmayı düşünmeye hazırız'' denildi.

Piyasa uzmanları, Paris merkezli IEA'nın petrol üreticilerinin politikaları konusunda yorum yapma gibi bir politikaya sahip olmadığına işaret ederek, IEA'nın OPEC'e petrol arzını artırma çağrısını olağandışı bir hareket olarak değerlendirdi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki halk ayaklanmaları nedeniyle yıl başından itibaren hızla artmaya başlayan petrol fiyatları Brent tipi ham petrolde 130 dolara kadar çıktı. Ancak yüksek fiyatların küresel petrol talebini olumsuz etkilemesiyle birlikte bu ay başında hızla gerileyen Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 110 dolar seviyesinin altına geriledi. 

Küresel petrol üretiminin yüzde 40'ını karşılayan OPEC, 8 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanacak.

OPEC üyeleri İran ve Venezuela'nın petrol arzının artırılmasına sıcak bakmıyor. OPEC'in dönem başkanı İran'ın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın toplantıya başkanlık edecek olması OPEC'in petrol arzının artırılmasının mümkün olmadığı savlarını güçlendiriyor.

Bu arada uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 99 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 112 dolar seviyesinde işlem görüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir