İhracat için rekabetçi kuru açıkladı

'TL'de türbülans beklemiyoruz' diyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Doların 2.15-2.25 TL aralığında olması, ihracatımızı teşvik eder, ithalatımızı da cazip olmaktan çıkarır" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracat Meclisi'nde (TİM) ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Fed'in parasal genişlemeyi yavaşlatması ve Türkiye'deki siyasi gelişmelere bağlı olarak TL'nin değer kaybı yaşadığını hatırlatan Zeybekci, 30 Mart yerel seçimleri sonrası Türkiye'nin 2014 yılındaki değer kaybını geri aldığını söyledi.

Zeybekci, 30 Mart seçimleri sonrasında TL'de bir türbülans beklemediğini belirterek, ihracat için rekabetçi dolar kurunu da açıkladı. Zeybekci, "TL'nin dolar karşısındaki değerinin 2.15-2.25 aralığında bir yerlerde olması, ihracatımızı teşvik edici, ithalatımızı da cazip olmaktan çıkaracak bir etki yapacaktır. Doların bu seviyelere oturmasının iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bunu da önümüzdeki dönemde gerek Merkez Bankası'nın gerekse ekonomi dinamiklerimiz ile  realitemizin, bu seviyeyi tutturmakta zorlanmayacağına inanıyoruz" dedi.

'Merkez'in faiz için yeterli aralığı var'

Zeybekci, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi yönündeki çağrısına da destek verdiğini söyledi. Zeybekci, şöyle konuştu: "Yüksek faiz ekonomi için olumsuzdur. Merkez Bankası'nın elinde faizle ilgili yeterli aralığın olduğuna inanıyorum. Merkez Bankası gerekli rahatlamayı yapabilir diye düşünüyorum. Zaten Merkez Bankası da bunları değerlendirecektir. Başbakanımızın faiz düşüşü görüşünü kesinlikle destekliyorum, olması gereken zamanda faiz indirimi yapılmalı."

Bakan Zeybekci, 2013 yılı sonunda Euro Bölgesi'nin hala 2008 yılındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğünün gerisinde olduğuna işaret ederek, Euro Bölgesi'nde bankaların kırılgan yapısının hala bir sorun teşkil ettiğini söyledi. 

IMF tahminlerine göre, 2014'te dünya ekonomisinin yüzde 3,7, gelişmiş ülkelerin yüzde 2,2, gelişmekte olan ülkelerin yüzde 5,1 ve uzun bir süredir küçülen Avro Bölgesi'nin yüzde 1 oranında büyümesinin beklendiğini hatırlatan Zeybekci, "2015 yılı için daha da iyimser beklentiler içinde olan IMF, önümüzdeki iki yılı emtia fiyatlarının düştüğü, ticaret hacminin arttığı ve küresel büyümenin güçlendiği bir dönem olarak değerlendirmektedir. Tüm bu olumlu seyirden Türkiye de hak ettiği payı beklentilerin çok üzerinde alacaktır" dedi. 

"Cari açıkta olumlu gelişmeler olacağına inanıyoruz"

Zeybekci, önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde ve çok hızlı bir şekilde satın alma gücü ile refah seviyesi yüklesen yakın coğrafyada, Türkiye'nin ihracatının artışına ilişkin çok olumlu gelişmeler yaşanacağı öngörüsünde bulunarak, "Gerek ihracat, dış ticaret açığımızda, gerekse dolaylı olarak cari açığımızda sürpriz, çok önemli yönde gelişmeler olacağına inanıyoruz" dedi. 

2010 ve 2011 yıllarında rekor düzeyde büyüyerek küresel krizden en hızlı silkinen ülkelerden biri olan Türkiye'nin, 2012 ve 2013 yıllarında bir dengelenme, hazım süreci yaşadığını anlatan Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Biliyorsunuz Orta Vadeli Program (OVP) beklentisi yüzde 3,6 olarak belirlenmişti. Türkiye OVP hedeflerinin de üstüne çıkarak, küresel bölgesel ve siyasi belirsizliklere rağmen güçlü büyüme seyrini korumayı başardı. Mevcut durumda Türkiye, verileri açıklanan Avrupa ülkeleri arasında Letonya hariç tüm ülkelerden hızlı büyümeyi başarmıştır. Bu ılımlı büyüme seviyesinin 2014 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğini bekliyoruz. Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi gibi öncü göstergelerin olumlu seyretmesinin yanı sıra kurdaki gelişmelerin ve ticaret ortaklarımızdaki toparlanmanın, dış talep kaynaklı büyümeyi besleyeceğini düşünüyoruz. 2014 daha ziyade dış talep ayakları üzerinde büyüyeceğimiz bir yıl olacak." 

Zeybekci, Türkiye'nin, 2002 yılından bu yana, ekonominin her alanında çok büyük mesafe kat ettiğini belirterek, "Kriz ekonomisi olarak devraldığımız ülkemizi, 820 milyar dolar GSYH üreten, kişi başına düşen gelirin 10.782 dolara ulaştığı bir yatırım merkezi haline getirdik. Bundan sonra da Türkiye'yi hak ettiği noktaya taşımak ve 2023 hedeflerine ulaştırmak için aynı güçle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Zeybekci, 2013 yılında bölgesel ihracat detaylı incelendiğinde Avrupa'dan gelen talebin toparlanmaya başlamasıyla, bu bölgeye gerçekleştirilen ihracatta artış yaşandığını kaydetti. 

Bu yıl ocak-şubat dönemine ihracat ve ithalat rakamlarına da değinen Zeybekci, "2014 Ocak-Şubat döneminde, ihracatta şimdiye kadar ilgili dönemlerde görülen en yüksek değer kaydedilmiştir. 2014, düşen kurun ve toparlanan pazarlarımızın ihracatımıza destek vereceği bir yıl olacak. İthalat bağımlılığımızın azaltılması yönünde attığımız somut adımların karşılığını da 2014 yılında almaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'Gümrük Birliği anlaşması kabul edilemez'

Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) ile 1995 yılında imzalan Gümrük Birliği anlaşmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, anlaşmanın Türkiye ekonomisinin bugünkü hacmini ve yapısını desteklemediğinin altını çizdi. Zeybekci, konuyla ilgili;

"Gümrük Birliği anlaşmasınında hiçbir karar mekanizması yoktur. Bu konuda haziran ayında AB komiseri De Gucht ile olumlu bir görüşme yaptık ardından Davos ve İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunduk. Hedefimiz Türkiye için Gümrük Birliği Anlaşması'nın yeniden düzenlenmesi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir