İhracat Nisan'da yüzde 4.9 arttı

TİM Başkanı Büyükekşi, "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİLECİK - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu" dedi.

Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi" dedi.

"Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolarla kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldı."

İller bazında ihracat

Büyükekşi, iller bazında bakıldığında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 19 ile Gaziantep olduğunu bildirdi.

Gaziantep'i yüzde 15 artışla Denizli'nin ve yüzde 14 artışla da Bursa'nın takip ettiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Nisan ayında Adana'nın ihracatı yüzde 5, İstanbul ihracatı yüzde 4, İzmir'in ihracatı yüzde 3 artış kaydetti. Ankara'nın ihracatı yüzde 2, Kocaeli'nin ihracatı yüzde 4, Hatay'ın ihracatı yüzde 5, Manisa'nın ihracatı yüzde 20 düşüş kaydetti."

"AB'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi"

"Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü" ifadelerini kullanan Büyükekşi, şunları kadetti:

"AB'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi. Nisan ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 14 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. Libya'ya ihracatımız yüzde 49, Türkmenistan'a ihracatımız yüzde 47, Cezayir'e ihracatımız yüzde 33, Hollanda'ya yüzde 30, Fas'a yüzde 28, Ukrayna'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 21, Irak'a yüzde 15, İtalya'ya yüzde 13 ve Rusya'ya yüzde 8 artış gösterdi. Suriye'ye ihracatımız ise nisan ayında yüzde 56, ilk 4 ayda ise yüzde 15 artış yükseldi."

Büyüme beklentisi

[PAGE]

Büyüme beklentisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekilmiş durumda" dedi.

Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Küreselleşmenin giderek yoğunlaşması, dünya genelinde ekonomik entegrasyonu da beraberinde getirdiğini ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Kelebek etkisi misali, bizden binlerce kilometre uzaktaki bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişme, anında bize de yansıyor. Dış ticaret ile ilgili gelişmeler, biraz da içinde yaşadığımız dünyanın iklimi belirliyor. Uluslararası finansal sistemde göreceli istikrar artıyor. Ülkeler büyümeye yönelik olarak piyasalarını canlandırmaya çalışıyor ama bu istikrar arayışı büyüme ve istihdam rakamlarına henüz yansımış değil."

"Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda"

"Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekilmiş durumda" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Son açıklanan verilerle küresel ekonomik yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Avro bölgesindeki resesyon ise devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5'dan yüzde 3,3'e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5'den yüzde 3'e çekildi. Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesiyle emtia fiyatları geriliyor. Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda. Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı."

"AB için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor"

Büyükekşi, Avrupa Birliği'nde (AB) işsizliğin yüzde 12 ile rekor seviyede olduğunu, AB'nin hala büyüyememe sorunuyla boğuştuğunu vurguladı.

Resesyon beklentisinin, politika değişikliklerini de beraberinde getirdiğine değinen Büyükekşi, G-20 ülkelerinin sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladığını açıkladı.

Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesinin yüzde sıfır mertebesinde olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya'da ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB'deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor."

 

Bakan Çağlayan

[PAGE]

Bakan Çağlayan

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayında ihracatın yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolara ulaştığını belirterek, ''Nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat yaptık. Asya dışındaki bölgelere ihracatımız arttı fakat Avrupa'da talep çok zayıf'' değerlendirmesinde bulundu.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Nisan ayı İhracatçı Birlikleri verilerini değerlendirdi.

Bakan Çağlayan, verilere göre, söz konusu ayda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artarak, 11 milyar 870 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Bu yılın nisan ayında tarım ürünleri ihracatının yüzde 13,7, sanayi ürünleri ihracatının yüzde 2,8, maden ihracatının ise yüzde 25,2 yükseldiğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Sanayi ürünleri ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 823'ünü oluşturdu. Sanayi ürünleri içinde kimyevi maddeler, gemi ve yat ile elektrik-elektronik ürünleri ve çelik dışındaki tüm sektörlerde artış oldu. En çok artış görülen sanayi sektörleri, diğer sanayi ürünleri (yüzde 20,8), deri ürünleri (yüzde 18,8), iklimlendirme (yüzde 14), halı (yüzde 13,3) ve savunma sanayi (yüzde 12,6) oldu.

Otomotiv sektörü nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 oranında artışla 1 milyar 770 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve en fazla ihracat yapılan sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2013 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalışla 1 milyar 433 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yüzde 9,2 artışla 1 milyar 327 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Çelik sektörü, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azalış göstererek 1 milyar 249 milyon dolar; elektrik, elektronik, makine ve bilişim sektörü yüzde yüzde 12,3 azalış ile 921 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi."

"Nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat yaptık"

Çağlayan, nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat yapıldığını, 26 ülkeye ihracatın 100 milyon doların üzerinde gerçekleştiğini bildirdi. Bakan Çağlayan, söz konusu ayda en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ilk 5'te Almanya (1 milyar 39 milyon dolar), Irak (910 milyon dolar), İngiltere (625 milyon dolar), İtalya (584 milyon dolar), Rusya Federasyonu'nun (584 milyon dolar) yer aldığını belirtti.

Bu yılın nisan ayında AB ülkelerine ihracatın yüzde 2,5 artışla 4,8 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Çağlayan, "İhracatımızdaki payı yüzde 40,7 oldu. AB ülkelerinde talep hala çok zayıf durumda. Avro Bölgesi'ndeki 10 ülke hala kriz öncesi seviyelerine dönemedi. Pazar çeşitlendirme faaliyetlerimizle son 4 yılda bunu telafi etmeyi başarabildik ancak AB'deki durum bizi zorlamaya devam ediyor. Avro/dolar paritesindeki gerileme de ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bu etkileri görmeye devam edeceğiz ama bunlar için de hazırlıklarımızı yaptık" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, Avrupa dışında nisan ayı ihracat artış oranlarının Afrika'da yüzde 13,8, BDT ülkelerinde yüzde 14,4, NAFTA ülkelerinde yüzde 12,2, Güney Amerika ülkelerinde yüzde 12,7 düzeyinde olduğunu belirterek, "Yani Asya dışındaki tüm bölgelerde artış var. Asya'da ise Ortadoğu'da yüzde 3,3, Uzakdoğu'da yüzde 14,2 gerileme yaşandı" bilgisini verdi.

Dünya Ticaret Örgütü verilerinin yılın ilk aylarında hemen hemen bütün ülkelerin ihracatında bozulmaya işaret ettiğini belirten Çağlayan, bazı ülkelerin ihracatı gerilerken, bazılarında ise artış hızının Türkiye'deki gibi azalmış durumda olduğunu kaydetti. Türkiye'nin "iyi performans göstermeye devam edenler arasında" bulunduğunu ifade eden Çağlayan, "Ama 2013'te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görülmeyeceğini, sadece Avrupa'da değil, Asya'da da talebin yavaşladığını" belirtti.

"Nisan ayında 78 il ihracat yaptı"

Bir taraftan mal ve hizmet ihracatını artırmak için çalışmalar yürütürken, bir taraftan da "ihracatı tabana yaymaya çalıştıklarını" vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Amacımız ihracatçı sayısını artırmak, Anadolu'daki illerimizin daha fazla ihracat yapmasını sağlamak ve en önemlisi alternatif destinasyonlara açılım sağlamak.

Nisan ayında 78 ilimiz ihracat yapmışken bunların 15'i 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. 2013 yılı Nisan ayı ihracat performansımız iller itibarıyla incelendiğinde; en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz iller sıralamasında ilk 5'te İstanbul (5 milyar 154 milyon dolar), Bursa (1 milyar 125 milyon dolar), Kocaeli (1 milyar 46 milyon dolar), İzmir (730 milyon dolar) ve Ankara (566 milyon dolar) yer aldı."

"Dünyada 2013'te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görmeyeceğiz"

Dünyada 2013'te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görülmeyeceğini ifade eden Çağlayan, "Küresel talep 2013'te daha da zayıf bir artış gösterecek. Avrupa başta olmak üzere dış konjonktürdeki dalgalanma ihracatımızda bazı aylarda gerilemelere sebep olabilir. Sadece biz değil, neredeyse tüm ülkeler ihracat ve ithalatta bir gerileme dönemi içinde. Ancak biz yine de OVP hedefini yakalamak ve bunu geçmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz'' ifadesini kullandı.

Açıklamasında, tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Hükümet olarak bu dönemde emek sahiplerine yapabileceğimiz en büyük hizmetin istihdam yaratmak olduğunu düşünüyorum. Biz Türkiye olarak son 4 yılda 5 milyon istihdam yarattık. Avrupa'da işsiz sayısı dün açıklanan verilerle 26,5 milyona ulaştı. Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 12,1 seviyesinde."