İhracatın ithalatı karşılama oranı 6 yılın zirvesinde

Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranı, eylül ayında yüzde 75,7 ile son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dış ticaret verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın eylül ayında ihracat 11 milyar 659 bin dolar, ithalat ise 15 milyar 401 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 

Böylece söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,7 ile yaklaşık 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı en son 2009'un ekim ayında yüzde 79 düzeyinde açıklanmıştı. 

Türkiye'de bu yılın eylül ayında dış ticaret açığı ise art arda ikinci ayında da düşüşünü sürdürerek 3 milyar 742 bin dolara geriledi. Söz konusu gerilemeyle dış ticaret açığı, 2010 yılının şubat ayından bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu.  

Dış ticaret açığı, temmuzda 7 milyar doları aşmış, ağustosta ise ithalattaki düşüşün etkisiyle 4,9 milyar dolara gerilemişti. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte:
AB'deki tüketici güveni pozitif etki yaptı

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Lehman krizinden bu yana küresel ticaret hacimlerinin en çok daraldığı bir çeyreğin geride bırakıldığını belirterek, buna ilave olarak Rusya ve Irak gibi önemli ihracat pazarlarında negatif gelişmeler yaşandığını söyledi. 

Ökte, Türk ihracatçısının bu dönemde Avrupa Birliği'nde (AB) iyileşme gösteren tüketici güven endekslerinden pozitif yönde etkilendiğini aktararak, şunları kaydetti: 

"Makro ihtiyati tedbirlerin seçimler sonrası devam ettiği ve kredi büyüme oranının reel bazda 2015 yılı gibi yüzde 10 gerçekleştiği bir dünyada, ihracatın ithalata rölatif daha az gerilemesini bekleyebiliriz. Rusya ve Irak tarafında bir iyileşme olmayacağını varsayarak, AB ülkeleri ve özellikle Almanya'da tüketici güven ve alım endekslerinin gidişatı ihracatımızda ana belirleyici olacaktır kanısındayım." 

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı:
Aylık bazda cari fazla görebiliriz

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da dış ticaret açığındaki gerilemenin sürdüğüne işaret ederek, yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin 67,5 milyar dolar olduğunu dile getirdi. 

Tokalı, AB ile olan ihracatta zayıflıklara karşın, geçen yıla göre iyileşme eğiliminin korunduğuna dikkati çekerek, "İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,7 ile yükselişini sürdürüyor. Ancak, son aylardaki hızlı çıkışa karşın, söz konusu oranın yüzde 65-70 bandında dengelenmesi daha muhtemel. Eylül ayına ait dış ticaret açığında gözlenen belirgin yavaşlama, cari denge rakamlarına da olumlu yansıyacak. Aylık bazda cari fazla görebiliriz" diye konuştu.