IK portalları sarı sayfaların yerini aldı

Sarı sayfaların yerini alan insan kaynakları portalları yeni bir sektör yarattı. Online iş arama sektörü 60 milyon liralık hacme ulaştı. Pazarı 4 yerli şirket paylaşıyor. Sektörün danışmanlık ayağına ise yabancı şirketler hakim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-015.jpg

Bilirsiniz, gazetelerde sarı sayfalar yayınlanır, insanlar bu sayfalardan iş ararlardı. Günümüzde ise sarı sayfaların yerini online iş arama portalları ya da insan kaynakları portalları aldı. 

Türkiye’de İŞKUR’a kayıtlı 397 özel istihdam bürosu var. Danışmanlık firmaları bazında pazara yabancı şirketler hakim. Bu şirketler arasında Manpower, Adecco, PricewaterhouseCoopers, Randstad, Michael Page gibi şirketler bulunuyor. Yerli oyuncular da güçlü. Online platformlar bazında sektöre yerli şirketler hakim. Bu segmentte 4 yerli oyuncu var. Sadece bu 4 şirketin pay aldığı segment 60 milyon liralık bir hacme ulaşmış durumda. 

Bu segmentte yer alan yerli şirketlerden birisi de Eleman.net. Eleman.net 2005 yılında kurulmuş bir iş ilanları sitesi. Hedef kitlesi, mavi yaka ve ara kademeden oluşuyor. Bu alandaki lider şirketler arasında yer alıyor. 

Büyük ve küçük ölçekli yaklaşık 200 bin üye firmaya hizmet veriyor. Sisteminde 2 milyonun üzerinde aktif özgeçmiş var. Faaliyetlerini Piko Danışmanlık şirketi içinde sürdürüyor. Özlem Demirci Duyarlar, Eleman.net’in hem yatırımcısı hem de Genel Müdürü. Duyarlar’a hem sektörün durumunu hem de Eleman.net’in yatırım, plan ve hedefl erini sordum. 

Turnoveri yüksek sektörler 

“Eleman.net’i gazetelerin seri ilanlarının internete taşınmış hali gibi düşünebiliriz” şeklinde konuşan Özlem Demirci Duyarlar, “Ara kademe yani daha çok meslek yüksekokulu mezunu, nitelikli elemanlar burada genellikle iş arıyorlar. Örneğin üretim operatörü, çağrı merkezi çalışanları, satış- muhasebe elemanları gibi elemanlar bizim siteyi kullanıyorlar” diyor. Özellikle hizmet sektöründe çalışan firmaların portföylerinde yer aldığını belirten Duyarlar, “İnşaat, gıda, bilişim gibi sektörler ağırlıkta. Gıda sektöründe özellikle restoranlarda servis, aşçı, garson, moto kurye gibi elemanları çok hızlı bulmaları gerekiyor. Bu sektörlerde turnover çok yüksek. Buralardaki beyaz yaka-insan kaynakları süreçleri işlemiyor. Aynı gün içinde birçok iş teklifi aldıkları için daha hızlı karar vermek lazım” şeklinde konuşuyor. 

Kurumsal şirketler de geliyor 

Eleman.net’in firma profilinde genellike KOBİ nitelikli firmaların bulunduğuna dikkat çeken Özlem Demirci Duyarlar, “Tüm Türkiye’den üye firmalarımız var. Ancak ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve özellikle sanayinin yoğunlaştığı yerlerdeyiz. Ayrıca geçen yıl kurumsal satış ekibi kurduk. Kurumsal şirketlerde de hem mavi yaka hem de ara kademe ihtiyacı var. Onlar, 'Biz bu elemanları internetten, İŞKUR'dan bulabilir miyiz?' diyorlardı ama şimdi bizim gibi platformlardan eleman bulabildiklerini gördükçe üyelik yapmaya başladılar” diyor. 

Büyüme ve gelişme yaşıyoruz 

Eleman.net olarak büyüme ve gelişme süreci içinde olduklarını belirten ve hali hazırda devam eden yatırımlar hakkında bilgi veren Duyarlar, “Mobil uygulamamızı geliştirdik. Altyapımızı, her geçen gün geliştiriyoruz. Server, altyapı ve teknoloji yatırımlarımızı yaptık. Kullanıcı dostu bir sistem yaptık. Basitlik ve sadeliğe önem verdik. 

Yazılım ekibi, Ar-Ge ve çağrı merkezi ekibimizi güçlendirdik. Müşteri memnuniyeti ve yenileme departmanı ve kurumsal satış ekibimiz kuruldu” şeklinde konuşuyor. Özlem Demirci Duyarlar, ayrıca beyaz yaka’nın da hedefl eri arasında olduğunu belirtiyor. 

CRM yazılımı geliştiriyoruz 

Kendi müşterilerine sunmak için yeni ürünler geliştirdiklerini anlatan Duyarlar, “Bulut sisteminde CRM yazılımı yapıyoruz. Bunu 195 bin firmamıza sunacağız. Basit ve kolay e-ticaret yazılımları hazırlıyoruz. Wishlist gibi farklı çözümlerimiz var. Firmalara yönelik farklı bir kullanımını sunacağız. Dolayısıyla eleman.net’i geliştirirken yeni ürünlerle müşteriye hem fayda sağlamaya çalışıyoruz hem de düşük maliyetlerle hizmet kalitemizi, seçeneğimizi artırmak istiyoruz” şeklinde konuşuyor.

'Sektöre yabancı şirketlerin ilgisi devem edecek'

Online iş arama sektörünü değerlendiren Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar şöyle konuştu: "Ülkenin yükselen ekonomisi ve büyüme grafiğine paralel olarak eleman ihtiyacının da her geçen gün artmasıyla Türkiye’nin global şirketler için önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini gözlemleyebiliyoruz. Buradaki ihtiyacı gören ve potansiyeli fark eden diğer yabancı sermayeli şirketler de pazarda yerini alacaktır. İnsan kaynakları danışmanlığı alanında lider global firmaların, Türkiye’deki faaliyetlerini hızla sürdürmelerinin de yeni yatırımcıların dikkatini çekeceğini ve Türkiye pazarına yöneleceklerini düşünüyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir