İki işçinin cesedine ulaşıldı

Kozan'da baraj tüneli kapağının patlaması sonucu oluşan sele kapılan iki işçinin cesedine ulaşıldı. Şantiye şefi ve proje müdürü gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ADANA - Adana'nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli'nin kapağının patlaması sonucu kaybolan 10 işçiden ikisinin cesedi bulundu.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, helikopterle geldiği baraj şantiyesinde, EnerjiSA Proje Müdürü Veli Bolat'tan kazayla ilgi bilgi aldı ve incelemelerde bulundu.
Çeşitli mal kayıplarının olduğunu, ancak bunların önemli olmadığını vurgulayan Coş, ''Önemli olan can kaybı. Zararların ziyanların nasıl telafi edilmesi gerekiyorsa, gerekenler yapılacaktır. Barajda 80-90 milyon metreküp su vardı. Bu su boşaldı. Sabah saatlerinde suyun debisi çok yüksekti, saat 10.00 gibi bu debi azaldı. Şu an itibariyle herhangi bir su kalmadı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor'' dedi.
Bir gazetecinin, baraj kapağında çatlak bulunduğu ve buna rağmen 15 gündür çalışmalara devam edildiği şeklinde iddiaların gündeme geldiğini söylemesi üzerine Çoş, şunları kaydetti:
''İşçiler o çatlağı kapatmaya çalışırken bu olay meydana geldi. Konuyla ilgili idari ve adli soruşturma yapılacak ve kesin sebep bilirkişi raporundan sonra ortaya çıkacak. Ala şu ana kadar elde edilen bilgi ve bulgular derivasyon tünel kapağının devre dışı kalması sonucu bu olayın yaşandığını gösteriyor. Soruşturmayı yönlendirecek herhangi bir açıklama yapmak uygun olmaz. Teknik bir konudur. Bu tarz iddiaları olanlar, Kozan Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma kapsamında ifade vermeye gidebilir.''
Öte yandan, Adana İl Jandarma Komutanlığından 150 jandarma er ve erbaş, 2 jandarma komando timi ve 2 özel eğitimli iz takip köpeği de bölgeye gelerek, arama çalışmalarına katıldı. Göksu Nehri'nde 6 ayrı bölgede arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
İki işçinin cesedine ulaşıldı
Kaybolan 10 işçiyi bulmak için bu sabah yeniden çalışmalara başlayan arama kurtarma ekipleri, bir işçinin cesedine ulaştı.
Aramalar sonucunda, nehrin yaklaşık 5 kilometre ilerisinde, kayıp olduğu bildirilen 10 kişiden Eyüp Altıntaş isimli işçinin cesedine ulaşıldı. Cenaze, ambulansla Kozan Devlet Hastanesine götürüldü.
Göksu Nehri'nde barajın bulunduğu noktaya 7 kilometre uzakta, kayıp olduğu bildirilen işçilerden 29 yaşındaki Cumali Değirmenci'nin cesedine de ulaşıldı.
Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), sualtı polisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, dün akşam havanın kararması nedeniyle ara verdikleri arama kurtarma çalışmalarını bu sabah erken saatlerden başlayarak Göksü Nehri'nde sürüyor.
Şantiye şefi ve proje müdürü gözaltına alındı
Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun ve nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Mahmut Savaşçı'nın olayla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, şantiye şefi Öncü P. ve proje müdürü Erdal N'nin şantiyede gözaltına alındığı bildirildi.
Öncü P. ve Erdal N'nin, jandarmadaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kozan Adliyesine sevk edilecekleri öğrenildi.
Eroğlu: Bakanlığımızın yatırımı değil
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da söz konusu baraj yatırımının kendi bakanlıklarına ait olmadığını, özel sektör tarafından yapıldığını kaydetti. Kapaklardaki ağırlık hesabı veya herhangi bir hata sebebiyle kapakların açılması veya yüzmesi neticesinde olayın meydana gelmiş olabileceğini ifade eden Eroğlu, "Bütün su yapılarının sahibi DSİ'dir. Dolayısıyla DSİ tarafından mutlaka, yönetmelikle bu yapıların denetlenmesi ve denetlendirilmesi lazım" dedi.
Enerjisa: Tüm tedbirler alındı
Enerjisa, Kozan'da baraj kapağının patlaması nedeniyle çevrede oluşabilecek her türlü zararı önlemek üzere tüm tedbirin alındığını ve konunun yakından takip edildiğini bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir