İki kuruluşun yayın iletim yetkisi iptal edildi

RTÜK, yükümlülüklerini yerine getirmeyen iki kuruluşun yayın iletim yetkisinin iptaline karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kanun ve yönetmelik hükümlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen iki kuruluşun yayın iletim yetkisinin iptaline, ayrıca kuruluşların TÜRKSAT uyduları üzerinden yayınlarının iletiminin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildiğini belirtti. 

RTÜK'ten yapılan açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 29. maddesine göre, yayın hizmetlerinin iletimi faaliyetlerine ilişkin uyulması gereken idari, mali ve teknik şartların Üst Kurulca belirlendiği ve bunları yerine getiren kuruluşlara yayın iletim yetkisi verildiği anımsatıldı. 

Bu çerçevede, platform ve yayın hizmeti iletimi yapan altyapı işletmecilerinin, iletimini gerçekleştirecekleri yayın hizmetlerini Üst Kurul'a bildirmekle yükümlü olduğu kaydedilen açıklamada, kanun ve yönetmelik hükümleri kapsamındaki denetimler sonucunda, bazı platform işletmecilerinin, iletimini yaptıkları yayın hizmetlerini Üst Kurul'a bildirmedikleri ve izinsiz yayınları ilettiklerinin tespit edildiği belirtildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Bunun üzerine söz konusu kuruluşlar yazılı olarak uyarılmış ve izinsiz yayınlara son vermeleri gerektiği bildirilmiştir. Ancak uyarıya rağmen bazı uydu altyapı platform işletmecilerinin izinsiz yayınların iletimine devam ettikleri belirlenmiştir. RTÜK'ün 9 Eylül'deki toplantısında, 6112 sayılı Kanun'un 29. maddesinin üçüncü fıkrası ile RTÜK Uydu Yayın Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri gereğince, yükümlülüklerini yerine getirmeyen iki kuruluşun yayın iletim yetkisinin iptal edilmesine ve ayrıca kuruluşların TÜRKSAT uyduları üzerinden ilettiği yayınların iletiminin durdurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir." 

Yapılan idari işlemin, uydudan, izinsiz olarak yayınları ileten platform ve altyapı işletmecilerinin yayın iletim yetkilerinin iptalinden ibaret olduğu vurgulanan açıklamada, bunun, hiçbir şekilde Üst Kurul'dan izinli iletilen televizyon yayınlarını hedef almadığı ve bu yayınların TÜRKSAT AŞ üzerinden başka uydu platform ve altyapı işletmecileri tarafından iletimini engellemediği kaydedildi. 

Açıklamada, dolayısıyla bazı basın ve yayın organlarında yer alan "RTÜK'ün farklı dil ve lehçelerde yayınları hedef aldığına" ilişkin iddiaların, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığına işaret edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir