”İkili ticaret hacminde hedef 30 milyar $”

Erdoğan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna Çırağan Sarayı'nda öğle yemeği verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ülkeleri ile ikili ticaret hacminin bugün itibariyle 2 kattan fazla arttarak 12 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, "2010 yılına kadar bu seviyeyi yani 30 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedefliyoruz ve bu hedefimizi yakalayacağımıza da inanıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna Çırağan Sarayı'nda öğle yemeği verdi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmaya, "Bu dünya kentinde, İstanbul'da siz değerli konuklarımızı ağırlamaktan çok büyük bir mutlululuk ve heyecan duyduğumu ifade etmek isterim" diye başladı.

İstanbul'un, 3 kıtanın, Avrupa, Asya ve Afrika'nın buluştuğu bir şehir olduğunu vurgulayan Erdoğan, İstanbul'un sadece kıtaların buluştuğu değil, aynı zamanda tarih boyunca medeniyetlerin de buluştuğu, kesiştiği ve harmanlandığı bir şehir olduğunu anlattı. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer İstanbul'u gezme fırsatınız olduysa veya olacaksa inanıyorum ki, her biriniz İstanbul'un sokaklarında sizlere hiç de yabancı gelmeyen yüzlerle, seslerle, tatlarla karşılaşacaksınız. Çünkü İstanbul, Avrupa'dan izler taşıdığı kadar, Asya'dan izler taşıdığı kadar, Afrika'dan da izler taşır. Sadece İstanbul değil, bugün Türkiye'nin hangi kentine gitseniz kültürümüzün geleneklerimizin, medeniyetimizin ve tarihimizin az ya da çok Afrika'dan izler taşıdığını görürsünüz. Türk müziğinde Afrika'dan ezgiler bulursunuz, Türk mutfağında Afrika'dan tatlar bulursunuz, Türk dilinde Afrika'dan sesler bulursunuz."

Başbakan Erdoğan, büyük bir devletin Osmanlı Devleti'nin varisleri olarak, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak Afrika'ya her zaman farklı bir gözle baktıklarını bütün samimiyeti ve gururla ifade etmek istediğini söyledi.

"Cezayir'deki saldırıyı nefretle kınıyorum"

Türkiye'nin, Afrika'yı, Afrika'nın her bir ülkesinin vatandaşlarını dost ve kardeş bildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz Afrika'ya tarih boyunca dostluk ile baktık, sevda ile baktık, muhabbetle baktık. Az önce Cezayir'de bir polis okuluna yapılan terörist saldırıda 40'ın üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini öğrendim. Bu saldırıyı nefretle kınıyor, hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Şuna inanınız: Afrika hüzünlendiğinde Türkiye hüzünlenir, Afrika üzüldüğünde Türkiye üzülür, Afrika sevindiğinde de topyekun milletçe Türkiye sevinir."

Başbakan Erdoğan, bugün Afrika'nın çeşitli bölgelerinde var olan sorunların çözümü noktasında milletçe seferber olunduğunu ifade ederek, tek tek vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin ve devlet kurumlarının, Afrika'nın sorunlarını çözebilmek için imkanları ölçüsünde fedakarlıkta bulunduklarını ve bu fedakarlık yarışının devam ettiğini anlattı.

Erdoğan, bugün zirveye katılan başbakanlarla yaptığı görüşmede ikili münasebetleri değerlendirdiklerini ve bundan sonra da neler yapabileceklerini konuştuklarını söyledi.

"İlişkiler çok boyutlu olarak daha da derinleşecek"

Hükümet olarak Afrika'yla ilişkilerini daha da yoğunlaştırmak ve derinleştirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, 2005 yılını Afrika yılı ilan ettiklerini ve Etiyopya ile Güney Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret etme imkanı bulduğunu kaydetti.

Gelecek dönemde 15 ülkede açılacak büyük elçiliklerle ilişkilerin çok boyutlu olarak daha da derinleşeceğine inandığını dile getiren Erdoğan, Etiyopya ziyareti sırasında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ofisini açtığını, bunu sırasıyla 2006 ve 2007 yıllarında Sudan ve Senegal ofislerinin izlediğini söyledi.

Son yıllarda uluslararası düzeyde bir teknik yardım kuruluşu haline gelen TİKA'nın, sadece bu ülkelerde değil, tüm bölgede kalkınma projelerine destek vermeye başladığını anlatan Erdoğan, başta eğitim, sağlık ve kültür olmak üzere hemen her alanda Afrika ülkeleriyle ilişkileri ve işbirliğini yeniden ele aldıklarını ve önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin son yıllarda çoğunluğunu Afrika ülkelerinin oluşturduğu en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere sağladığı kalkınma yardımlarındaki önemli artışlarla "yükselen donör ülke" olarak anılmaya başladığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Son 3 sene içerisinde Türkiye'nin yaptığı kalkınma yardımları yılda 600 ile 750 milyon dolar arasında değişmektedir. Hükümet dışı kuruluşların da yardımları dahil edildiğinde, aynı dönem için bu rakamlar, 1,1 ile 1,7 milyar dolar arasında seyretmektedir. Yine iş adamlarımızı Afrika ülkeleriyle iş yapmak konusunda teşvik ettik. Türkiye'nin tüm Afrika kıtasıyla ikili ticaret hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar seviyesindeydi. Bugün ise bu miktar 2 kattan fazla artmış ve 12 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bununla da yetinmiyoruz, Afrika ile Türkiye arasındaki potansiyelin bunun çok çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Şimdi önümüzdeki hedef 30 milyar dolar. 2010 yılına kadar bu seviyeyi yani 30 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedefliyoruz ve bu hedefimizi yakalayacağımıza da inanıyoruz."