İkinci canlı bomba yakalandı

Türk'e saldırı girişiminde bulunan kişinin etkisiz hale getirilmesini ardından bir saldırgan daha yakalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde saldırı girişiminde bulunan bir kişinin etkisiz hale getirilmesinin ardından üniversitede ikinci bir canlı bomba daha yakalandı. Saldırgan üniversite dışında kaçarken ele geçirildi.

Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde saldırı girişiminde bulunan bir kişi etkisiz hale getirildi.

Üniversitenin merkez kampüsünde yer alan Hukuk Fakültesi'ndeki olay saat 10.45 sıralarında meydana geldi. ''Anayasa Hukuku'' dersi için B-113 sınıfına giren Türk'ün ardından gelen ve kendisini öğrenci gibi gösteren bir kız üzerindeki ''bombalı düzeneği'' patlatmak istedi.

Küçük çapta bir patlamanın yaşandığı olayda, Türk'ün korumaları, saldırgana derhal müdahale ederek etkisiz hale getirdi. Fakülte binasındakiler dışarı çıkarılırken, üniversitenin güvenlik görevlileri ve jandarma ekipleri bölgeye geldi. Yetkililer, Hikmet Sami Türk ile sınıftakilerin saldırı girişiminden yara almadan kurtulduğunu bildirdi.

Öte yandan, saldırı girişiminde bulunan D.A'nın, geçen yıl DHKP-C terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandığı ve 8 ay cezaevinde kaldığı öğrenildi.

Saldırgan D.A. ile bağlantısı olduğu belirlenen bir kişi de Ankara'daki özel bir firmaya ait terminalde gözaltına alındı. Saldırganla birlikte olduğu kaydedilen S.O.Y. adındaki kişi, sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

S.O.Y'nin, terör örgütü üyesi olmak suçundan poliste 10'un üzerinde kaydı bulunduğu ve hakkında 3 olaydan yakalama kararı olduğu bildirildi.

 

"Canlı bomba ihtimali çok fazla"

Ankara Valisi Kemal Önal, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e yönelik bombalı saldırı girişiminde bulunan teröristin ''Canlı bomba olma ihtimalinin çok fazla'' olduğunu söyledi.

Vali Önal, şöyle konuştu:

''Kız öğrenci kılığında bir kişinin içeriye girdiğini... Bu sırada bir patlama sesiyle, Türk, geri dönüyor bakıyor ki üzerine polis atlamış vaziyette, yerde yatan bir kız... Biz araştırdık. Canlı bomba ihtimali çok fazla. Yaralı vaziyette. Polisin müdahalesiyle üzerindeki silahı da çekip müdahale etmek istiyor fakat etkisiz hale getirildiği için bir şey yapamıyor.''

Öte yandan, bombalı saldırı girişiminde bulunan kızın kimliğinin D.A. olduğu ve yasa dışı sol bir terör örgütü adına faaliyet göstermekten güvenlik birimlerinde kaydı olduğu öğrenildi. 

"Derse girerken üzerie atlamak şeklinde bir suikast girişimi"

Bombalı saldırı girişiminden kurtulan, Türk, olayı değerlendirirken, "Derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast girişimi" dedi.

Türk, tam derse girerken arkasından yaklaşan bir kişinin bombanın fünyesini çektiğini ve bir patlama olduğunu söyledi. Olaya önce korumalarının müdahale ettiğini, sonra da olay yerine jandarma ve polis ekiplerinin geldiğini kaydeden Türk, "Sanıyorum kendisi hafif yaralı. Ambulans da burada bekliyor" diye konuştu.

Hikmet Sami Türk, saldırganı görüp görmediği konusunda şunları kaydetti:

"Ben görmedim, arkamdaymış. Ben döndüğüm zaman yüzükoyun yerde yatıyordu. Bir metre arkamdaydı. Ben salona girdim, arkadan bomba patladı. Anladığım kadarıyla derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast.

Vaktiyle buna benzer bir şeyi ben bakanlığım döneminde, Kartal Cezaevi'ni basın mensuplarına gezdireceğim sırasında yaşamıştım. Orada da gazeteci kılığında bir bayan üzerinde yine bomba düzenekleri ve canlı bomba olarak üzerime atlayacaktı. Ama o zaman polis son anda fark etti ve etkisiz hale getirdi. Yani patlatamamıştı. Şimdi ise bir düzenek patladı ama bana herhangi bir şey olmadı. Ben salona girdikten sonra, tam kapı girişinde patlamış oldu. Teknik bakımdan tam bilemiyorum. Polisler inceliyor."

"Öğrencilerime benzemiyor"

Türk, saldırganın öğrenci olup olmadığı konusunda, "Ne olduğunu bilmiyorum. Bir bayan. Benim öğrencilerime benzemiyor. Arkamı döndüğümde yüzükoyun yatıyordu. Yüzünü görmedim ama şişmanca bir bayan. Öğrencilerim arasında öyle birini hatırlamıyorum" dedi.

Saldırganın yaralı olduğunun söylendiğini bildiren Türk, patlama sırasında çevrede hasar meydana gelmediğini, yaralanan da bulunmadığını kaydetti. Türk, olaydan kısa süre sonra fakülte binasının güvenlik gerekçesiyle fakültenin boşaltıldığını ifade etti.

Türk, saldırının neden yapılmış olabileceği konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biliyorsunuz, bana karşı Hayata Dönüş operasyonundan sonra sürekli bir tehdit var. Daha önce de benzeri girişimler oldu ama sonuçsuz kaldı. Bu, en yakına gelip bir düzenek patlattı. Şimdiye kadarkiler o mesafeye yaklaşmadı, yakalanmışlardı. Ama şu anda bende herhangi bir şey yok. Ben iyiyim."

"Terör eylemlerinden hiçbir sonuç alınmaz"

Gençlerin bu çeşit eylemlere yönelmesine üzüldüğünü dile getiren Türk, "Terör eylemlerinden hiçbir sonuç alınamaz. Türkiye Cumhuriyetinin dayandığı temel ilkelere bağlı insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizim öğrencilerimizden olduğunu sanmıyorum. Tabii beni hedef alan terör örgütü var. Sanıyorum onun yandaşı veya onun elemanı olan biri. Öyle olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

Türk, "kendisinin konumunda olan insanların bu çeşit olayları her zaman hesaba katmak zorunda olduğunu" belirterek, "Bu ilk değil, belki son da olmayacak ama bunlar bizi etkilemez" diye konuştu.

Olaydan sonra öğretim üyesi arkadaşları ve öğrencileriyle bir arada olduğunu belirten Türk, fakültenin güvenlik nedeniyle boşaltıldığını anımsatarak, bugün artık ders işleneceğini zannetmediğini kaydetti.