İlaç firmaları için özel endüstri bölgeleri geliyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Türkiye'de ilaç üretiminin teşviki amacıyla ilaç firmaları için özel endüstri bölgeleri geliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde hazırlanan İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na içinde bulunduğumuz Aralık ayında son şekli verilecek ve Hükümet belgesi haline getirilecek.
İlaç sektöründeki yeni çalışmalarla ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eylem planının sektörün bir yol haritası olacağını belirterek, ilacın teşvik sisteminde stratejik sektörler arasında yer aldığını hatırlattı.
İlaç sektörünün yüksek katma değerli ürünler geliştirmesi ve Ar-Ge potansiyeline bağlı olarak stratejik sektör olarak belirlendiğinin altını çizen Bakan Ergün, geçen yıl 76 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarının en büyük kalemini ilacın oluşturduğunu bildirdi. Aynı dönemde 5 milyar dolarlık ithalat ve 620 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Nihat Ergün, yüzde 12 seviyesindeki ihracatın ithalatı karşılama oranının potansiyelin altında olduğunu söyledi. İlaçta nihai ürün yanı sıra hammaddede de dış bağımlılık olduğunu vurgulayan Ergün, "İthalatın büyük bir kısmı, çok yeni ve yüksek teknoloji gerektiren preparatlar, bazı aşılar, kan faktörleri, bazı kontrollü salım sistemine sahip olan ilaçlar, insülin ve kanser ilaçlarından oluşmaktadır" diye konuştu.
Başarılı ülkeler model alınacak
Başarılı ülkeler model alınacak
Artan ilaç talebine bağlı olarak dış ticaret açığının artarak devam edeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Nihat Ergün, "Önemli miktarlarda ve çeşitlilikte üretim ve ihracat imkanına sahip ve katma değeri yüksek olan ilaç sektörünün ülkemiz, 2023 hedefleri doğrultusunda bir yol haritası oluşturulması çalışmaları başlamıştır. Bu kapsamda, Bakanlığımız özel sektör, STK'lar, üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla ilaç sektörüne yönelik stratejik planın hazırlanması toplantıları düzenlemiştir" dedi.
Toplantılar çerçevesinde tüm taraflarla birlikte 2010-2014 dönemine ilişkin taslak eylem planı oluşturulduğuna vurgu yapan Ergün, Türkiye'nin dünya ticaretinden daha fazla pay alarak dünya ilaç endüstrisinde küresel bir oyuncu h haline gelmesinin hedeflendiğinin altını çizdi.
İlaç sektöründe önemli başarılar elde etmiş ülkelerin model olarak alınacağını belirten Nihat Ergün, ilaç ve biyoteknoloji sektöründe büyük bir gelişme kaydeden İrlanda ve Singapur'a teknik düzeyde geziler düzenleneceği bilgisini verdi.
İlaçta belirlenen stratejik hedefler
İlaçta belirlenen stratejik hedefler
- Hukuki ve idari düzenlemelerin Türkiye İlaç Sektörü vizyonuna paralel olarak sektör, toplum sağlığı ve kamu arasındaki dengeyi koruyacak ve yatırımları arttıracak şekilde düzenlenmesi,
- Sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli insan gücüne yatırım yapılması,
-Kamu, üniversite ve özel sektör arasında güvene dayalı şeffaf bir ortam oluşturularak işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi,
-Bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturarak akılcı ilaç kullanımının sağlanması,
-Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilebilmesi için Ar-Ge faaliyetlerinin planlanması ve koordinasyonun sağlanması,
-Sektörün sürdürülebilirliğini ve küreselleşmesini sağlamak amacıyla rasyonel ve destekleyici finansman modelinin oluşturulması.