İlaç sektörü İstanbul'da toplanacak

İVEK tarafından düzenlenecek 'Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi' 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek. Katılımın ücretsiz olduğu kongreye kayıt yaptıran kişi sayısı şimdiden 4 bine yaklaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - İlaç sektöründe Türkiye yerli üretim odaklı yeni bir teşvik programı hazırlıklarını son aşamaya getirdiği bir ortamda, ilk kez İstanbul'da bütün paydaşların katıldığı bir kongre düzenlenecek. Türkiye, "İlaç ve Eczacılıkta Küresel Bilgi Paylaşımı" sloganıyla 28-30 Kasım tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde "Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongre ve Fuarı" düzenlenecek. Kongreye, Sağlık Bakanlığı, sosyal güvenlik kuruluşları, ilaç üretici ve dağıtıcıları, eczacılar, eczacılık ve tıp fakültelerinden bilim insanları katılacak. 

Katılımın ücretsiz olduğu kongreye kayıt yaptıran kişi sayısının 4 bine yaklaştığı belirtildi. Kongre Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Bülent Gümüşel, Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi, Türkiye'nin ilaç sektörünü yeniden yapılandırma aşamasında bugüne kadar oluşturulmuş en geniş tartışma platformu olacağını vurguladı. KKTC, Kosova ve Azerbaycan sağlık bakanlarının beklendiği kongreye ilişkin DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Gümüşel, sektörün bütün paydaşlarının kongreye katkı verdiğini ve kamunun da mevcut ve yeni politikaları hayata geçirmek için geniş bir bilgi sunumu gerçekleştireceğini belirtti. 

Türkiye'nin ilaç ve eczacılık hedefleri tartışılacak 

Uluslararası düzeyde İstanbul'u ilaç ve eczacılık kongre merkezi yapmak için yola çıktıklarını ifade eden Gümüşel, toplantıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye için önemsediğimiz bir toplantı. Türkiye'nin uluslararası düzeyde ilaç ve eczacılık alanında lider olmasını amaçlıyoruz. Hükümetin bu yöndeki teşviklerinin, ilaç teşviklerinin açıklandığı bir dönemde, Türkiye'nin geleceğine katkı sağlayacak. Bu alanda Türkiye'de yapılmış en büyük kongrelerden biri olmaya aday.İstanbul'u bu alanda dünyada en ön noktalara çıkartacağız." 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de konuşma yapacağı kongre kapsamında, öğrencilere yönelik bir de çalıştay yapılacak. Çalıştayda, Türkiye'nin ilaç ve eczacılık hedefl eri, uzmanlaşma, ilaç dışı ürünlerde eczacıların rolü, biyoteknoloji, eczane yönetimi konuları tartışılacak. Kongrede tartışılacak diğer konu başlıklarından bazıları ilaç ruhsatlandırma, Türkiye'nin sağlık ve ilaç stratejisi, eczacılık eğitiminde akreditasyon, sağlık teknolojileri, eczacılıkta uzmanlaşma, yetim ilaçlar (nadir hastalıklar için üretilen az sayıda fakat pahalı olan ilaçlar), kamu eczacılığı, biyoteknolojik ilaçlar, sağlık ekonomisi ve global bütçe uygulamaları olacak.