İlaçta 2,5 milyar tasarruf sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Aydemir, katılım payı uygulamasıyla yazılan reçetelerde yüzde 8'lik azalma olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, katılım payı uygulamasıyla yazılan reçetelerde yüzde 8'lik azalma olduğunu belirterek,  ilaç harcamalarında 2.5 milyarlık tasarruf sağlandığını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, yaptığı açıklamada, ilaçta muayene ve reçete katılım payları getirildikten sonra kamudaki reçete sayısında azalma olduğunu bildirdi.

Yazılan reçete sayısında dokuz ayda yüzde 8'lik azalma olduğunu, bunun rakamsal olarak ciddi bir tasarrufa karşılık geldiğini vurgulayan Aydemir, şu bilgileri verdi:

"Biz 2010'da global bütçe uygulamıştık, global bütçemiz 14.6 milyar TL idi. O hedefe ulaşmak için ilaçta katılım payı başta olmak üzere bazı tedbirler aldık. Eğer bunu yapmasaydık ilaç harcamalarımız 17. 5 milyar TL civarında olacaktı. İlaç harcamalarında 2.5 milyar TL civarında tasarrufumuz oldu. 2009'da ilaç harcamamız, 16.1 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Biz gerek bu tedbir, gerek ilaç fiyatlarındaki ciddi indirimle global bütçeyi 14.6 TL olarak belirledik. Şu anki tahminlerimiz bunun biraz üzerinde gösteriyor ama biz gerekli tedbirleri alacağız. Önümüzdeki yıllarda hedefleri yakalayacağız, ciddi anlamda tasarruf oldu."

"Karekod uygulamasında sorun yok"

Karekod uygulamasında herhangi bir sorun olmadığını sistemin iyi gittiğini de vurgulayan Birol Aydemir, "2-3 yıldır bu sistemin üzerinde çalışıyorduk. Uygulamanın meyvelerini 2010'dan sonra alacağız. Geçiş döneminde olunduğu için bazı ilaçlar karekod etiketi yapıştırılmadan satılıyor. Şuna emin olabilirsiniz: 2011'den itibaren artık sahte, kaçak ilaçlar, hastalara ilaçların satılmaması gereken ilaçlar piyasada olmayacak. Merdiven altı ilaçlar bile orijinali gibi satılıyordu. Artık bunlar olmayacak. Ciddi bir sistem getirildi" diye konuştu.

2011'in başından itibaren bu sistemin bütün etkilerinin görünmeye başlayacağını kaydeden Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, hastanın sağlığı açısından önemli bir uygulama. Orijinal olmayan ilaçlar, merdiven altı üretilen, kaçak getirilen ilaçlar hastalara satılıyordu. Karekod uygulamasıyla orijinal, tedavi edici ilaçlar hastaya ulaştırılacak, hastalar daha çabuk iyileşecek, bu insani boyutu. Bunun ekonomik boyutu da var. Zincir, üreten ve ithal eden firmalardan başlıyor. Dolayısıyla hepsi kayıt altına giriyor. Kayıt altına girdiği için de kayıt dışılık azalıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir