İlave pirimin bankalara maliyeti 16 milyon lira

TMSF Başkanı Gül, risk yaratacak büyük kuruluşlara ilave prim koymayı tartıştıklarını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, bankalara, özellikle büyük bankalara yaklaşık yüzde 8 ila 10 civarında prim yükü geleceğini, bunun bankalara maliyetinin 16 milyon lira olacağını söyledi.

Gül, İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyada tartışılan meselelerden birinin sistemik ölçüde risk yaratacak büyük kuruluşlara ilave prim koyma olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biz bu çerçevede bunun çalışmasını belli ölçüde yaptık. Biz kendi mekanizmamız içinde ülkemizde büyük banka olarak gördüğümüz, sistemik etki yaratma dereceleri yüksek bankalardan ilave prim alma mekanizmasını, sigorta prim tarifesine derc ettik. O da yakında, önümüzdeki günlerde çıkacak. Bankalara, özellikle büyük bankalara yaklaşık yüzde 8 ila 10 civarında prim yükü gelecek. Bunu niye yapıyoruz? Bunu yaparken en önemli amacımız şu; 2001 krizinde çok ciddi deneyim elde ettik. Banka, öyle bir anonim şirket ki diğer anonim şirketlere benzemiyor. Bankanın parası, banka patronunun parası değil. Dolayısıyla halkın parası olduğu için diğer anonim şirketlerden çok farklı şekilde düşünülmesi, onların denetiminin diğer anonim şirketlerden çok farklı olması gerekiyor."

"Bankalar arasındaki kıyaslama objektif kriterlere dayalı"

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, yeni prim düzenlemesinin bankalara ilave maliyetinin yaklaşık 16 milyon lira olacağını bildirdi.

İstanbul Finans Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, söz konusu düzenlemede bankaları büyüklüklerine göre iki kategoriye ayırdıklarını, birinci grup büyük bankalara yönelik on binde iki, ikinci grup büyük bankalara da on binde bir oranında prim getireceklerini söyledi.

Bankalar arasındaki kıyaslamada aktif büyüklük, gayri nakdi krediler ve taahhütlerin dikkate alınacağını ifade eden Gül, son derece objektif kriterler olduğunu kaydetti.

Şakir Ercan Gül, yeni düzenlemenin bankalara toplamda ne kadar maliyet getireceği yönündeki soruya, "Bankalara ilave maliyeti yaklaşık 16 milyon lira olacak" yanıtını verdi.

Bankaların, sigorta primlerinin yeniden belirlenmesinde büyüklüklerine göre ikiye ayrılacağını ifade eden Gül, ilk grupta 6-7 banka, ikinci grupta 2-3 tane bankanın yer alacağını, toplamda 10 bankayı geçmeyeceğini söyledi.

Daha fazla ihtiyaç duyulması halinde sayının daha da artabileceğine dikkati çeken Gül, "Bankalara fazla maliyet yüklemesin diye bir takım rasyolarla oynayarak o rakamı düşürdük. Yaklaşık 24 milyon civarında bir tutar oluyordu. 24 milyon lirayı 16 milyona düşürdük. Fazla bir maliyet yüklenmesini engellemiş olduk" diye konuştu.

"Tasarruf mevduat miktarı yükseltilebilir"

50 bin liralık tasarruf mevduatı miktarının artırılmasının gündemde olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, Gül, şunları kaydetti:

"Şimdilik düşünmüyoruz ama ileride düşünülebilir. Piyasalar biraz daha otursun, ondan sonra düşünülebilir. 80 bin lira, 100 bin lira, 150 bin lira, 200 bin lira... Bu çalışmaları yapıyoruz."

Gül, "Rakam, en fazla ne kadar olabilir?" sorusuna da 100 bin lira olabileceğini bildirdi.

"İnşallah bundan sonra TMSF'ye banka gelmez"

Şakir Ercan Gül, Toprak Grubu'nda satış sürecini beklediklerini, birlikte hareket ettiklerini, TMSF kontrolünde olmak şartıyla bir takım imkanları onlara verdiklerini, kendilerine Ocak ayına kadar da süre tanındığını bildirdi.

Gül, kurun yükselmesinin ister istemez borçluların ödeme imkanlarını zorladığını, ancak şu anda aksama olmadığını söyledi.

Yeni protokolün mevcut şartlarda çok zor olduğunu, mal varlığı olmayan hakim ortaklarla karşı karşıya bulunduklarını belirten Gül, protokol yapmanın ülkeye, Fon'a faydalı olduğu noktada protokol yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

TMSF'nin satışlarla ilgili iş yükünün gittikçe azalacağını ifade eden Gül, "İnşallah bundan sonra TMSF'ye banka gelmez. Asli görevimize yavaş yavaş döneceğiz. Para tahsil etmek kolay değil. Alacak eski bir alacak. Zaman geçtikçe tahsil kabiliyetleri azalıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir