İleri teknoloji geliştirene kamu alımlarında öncelik

Bakan Ergün, Türkiye'de ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürün geliştirenlere kamu alımlarında öncelik tanınacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında Kamu İhale Kanununda bazı düzenlemeler için komisyon oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirerek, "Türkiye'de ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün geliştiren kişiler kamu alımlarında öne geçecekler" dedi.
Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği'nin (TÜDER) işbirliği ile Bilkent Otel'de düzenlenen "Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı"ndaki konuşmasında, tıbbi cihazlar alanında 2 milyar dolarlık ithalata karşı 200 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiğini belirterek, ithalat ağırlıklı tıbbi cihazlar sektöründe yerli üretimin geliştirilmesi için kamunun da özel sektörün de bir takım sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki yıllarda büyük sağlık projelerinin de hayata geçmesiyle Türkiye'nin sağlık turizminde de büyük bir atılım yapacağı düşünüldüğünde tıbbi cihazlar sektörünün büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Ergün, şunları kaydetti:
"Büyük bir tüketim potansiyeli oluşacak. Eğer siz bunun üretim ayağını eksik bırakırsanız büyük bir sorun olur. Bu işin üretim ayağını ihmal edemeyiz. Bu büyük potansiyelin ihtiyaçlarının yerli üretimlerle karşılanmasını sağlamalıyız."
"TSK'nın ihtiyaçlarının yüzde 52'si yerli üretim"
Ergün, cari açıkla ilgili sorunun da orta ve uzun vadede yerli üreticilerinin ürünlerine katacağı değerle çözülebileceğini belirterek, "Ürettiğimiz ürünler yüksek katma değerli olmazsa ve ileri teknoloji içermezse o zaman bu alandaki açığımızı kapatamayız. Üretim ve teknoloji kapasitemizi artırarak hem dışarıya daha fazla ürün ihraç edebilir, hem de ithalatta karşıladığımız ihtiyaçları yerli üretimle ikame edebiliriz. Şu an üzerinde çalıştığımız ve yakında açıklayacağımız teşvik paketini de cari açık sorununu çözen bir perspektifle hazırlıyoruz. Hükümet olarak geride kalan sürede kamunun büyük alım gücünü fiyatları düşürmek için ciddi manada kullandık. Bu konuda başarılı da olduk, ama aynı gücü savunma sanayinde ofset uygulamalarla kullandığımız gibi ilaç sanayi gibi diğer sektörlerde de kullanmamız gerekiyor. 2002 yılında savunma sanayimizde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının sadece yüzde 25'i yerli üretimle karşılanırken bugün yüzde 52'si bu uygulamalar sayesinde karşılanıyor. Önümüzdeki süreçte bu daha da hızlanacak. kamunun bu alandaki uygulamaları önemli. 16 milyon tablet bilgisayar ile akıllı tahtayı kapsayan Fatih Projesi ile bunların üretiminin sadece donanım olarak değil, yazılım olarak da ülkemizde yapılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
"Bakanlık bütçelerinde ARGE payı artacak"
Devletin ARGE'sini desteklediği ürünlerin yine kamu kuruluşları tarafından çeşitli mevzuatlar gereği ihalelere kabul edilmemesi ya da kabul edilse de alınmaması gibi sıkıntıların yaşandığını bildiğini aktaran Ergün, şunları kaydetti:
"Kendi yerli markalarımızı oluşturmamız için kaliteli üretim yapan ve ileri teknolojiyi kullanan yerli ürünleri tercih etmeliyiz. Tıbbi cihaz üreticileri sektörü başta olmak üzere birçok sektör motivasyonlarını düşürmeden ürünlerini geliştirmeye devam etmeli. Sektör, 
KOSGEB ve TÜBİTAK desteklemelerinden daha fazla yararlanmalı. Sektörlere desteklerin artması için dün yaptığımız Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında bütün bakanlıkların kendi alanlarıyla ilgili önemli bir ARGE payına sahip olması da ele alındı. Üniversiteler ve sanayiyle işbirliği sağlanarak bu kaynaklar sektörlere aktarılacak. Birçok bakanlık 2012 yılı bütçesini hazırladığı için bakanlık bütçelerinde bu payları 2013 yılı bütçelerinde daha net görebileceğiz. Hükümet olarak 2023 hedeflerimizden biri de bildiğiniz milli gelirin yüzden 3'ü kadar ARGE'ye kaynak ayırmak. Bunun için daha disiplinli çalışmalıyız."
Bu konularda ilginizi çekebilir