Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı

Kastamonu ile Çankırı arasındaki Ilgaz Dağı yolunu 5,4 kilometre kısaltacak Ilgaz Tüneli'nin açılışı gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli", Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Eski TBMM Başkanı AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti Kastamonu ve Çankırı milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından videokonferansla alandakilere hitap etti.

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin kurdele kesmesiyle hizmete açıldı.

Erdoğan: Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiErdoğan açılışta konuştu: Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçti

Başbakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, temelini 9 Kasım 2012’de karlı bir günde attıkları tünelin açılışını da yine bolluk ve bereket dolu bir günde yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, sadece Çankırı ve Kastamonu için değil tüm Türkiye için de çok büyük öneme sahip bir eseri ülkeye kazandırdıklarını, 139 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Güçlü siyasi irade ve tek başına iktidar olmayınca işlerin geriye gittiğini, kazanımların kaybedildiğini vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunların içinde darbe hükümetleri de var. Darbeler bizim kazanımlarımızı hep geri götürdü. AK Parti iktidarında 3 darbe girişimi oldu. Eğer koalisyon olsaydı biz de şapkamızı alır giderdik ama darbeciler milletin karşısına şapka çıkardılar. Darbecilere darbeyi yaptınız 15 Temmuz'da. İşte bu tünel 15 Temmuz şehitlerimizin hatırasını yaşatacaktır. 15 Temmuz gecesinin en büyük şahidi Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'dir. Bu tüneli açmaktan büyük bahtiyarlık duyuyoruz."

'Geleceğimizin sembolü olan en güzel eser'

Yıldırım, 15 Temmuz gecesi milletin yazdığı destanın yollarını aydınlattığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Onlar ayırmaya, bölmeye çalıştıkça biz bir olduk, beraber olduk, birlikte Türkiye olduk. Hiçbir güç, bu aziz milleti terörle dize getiremeyecek. Onlar yıkmaya çalıştıkça biz inşa etmeye, imar etmeye devam edeceğiz. Yaşadığımız acıları elbette unutmayacağız, unutturmayacağız, yaşadıklarımızdan çıkardığımız derslerle yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye gelecek nesillere aktarılacak Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli de hem istiklalimizin hem geleceğimizin sembolü olan en güzel eser oldu."

Yılda 40 milyon liralık katkı

Proje ile Çankırı-Kastamonu arasının bir saatin altına düşeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Başı dumanlı Ilgaz Dağı'nın sizlere yaşattığı zorluklar bugün itibarıyla artık tarihe karışıyor. 17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. İki tane tünel var. Biri gidiş, biri geliş. Toplam 11 kilometre uzunluğa sahip bu tüneller ile Kastamonu-Çankırı arasındaki mesafe de kısalıyor, zaman da kısalıyor. Projenin giriş çıkıştaki yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var. Projenin hayata geçmesi ile birlikte 8 milyon litre yakıttan tasarruf, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon katkı sağlayacağız."

İlk kazma 4 yıl önce vuruldu

Kastamonu ile Çankırı arasında yapılan tünel için ilk kazma 2012'de vuruldu.

Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

Tünelle 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek.

Yolda herhangi bir sıkıntı olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8 dakikaya düşecek.

Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.

Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.

Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak.