İlk 2 ayda 9 milyarlık tahvil ihracı gerçekleşti

Bugüne kadar 357 ihraç ile 71 milyar 831 milyon liralık tahvil ihracı gerçekleştiren şirket ve bankaların, 2012 yılındaki rekorunu bu yıl egale etmesi bekleniyor. Yılın ilk iki ayında şimdiden 9 milyar liraya yakın tahvil ihracı gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

 
İSTANBUL - Türk bankacılık sektörünün tahvil ihraçlarında patlama yaşanıyor. TL tahvil ihracına da başlayan bankalar şimdiden 9 milyar liraya yakın ihraç yaptı. Yılın ilk iki ayında ihraç sayısı 43'e ulaşırken, toplam olarak 8 milyar 682 milyon lira tutarında ihraç gerçekleştirilmiş oldu. 2005 yılından itibaren bakıldığında ise şirketler kesimi ile bankalardan yapılan 357 ihracın 71 milyar 831 milyon liralık büyüklüğe geldiği görülüyor. 24 banka ve şirket yeni ihraç için başvuruda bulunurken sermaye piyasalarına olan ilginin katlanarak sürmesi bekleniyor. 
 
2012'de patlama yaşandı
 
2005 yılında bir şirketin 13 milyon liralık ihracı ile adım atılan ve yıllar itibariyle unutulmaya yüz tutan bu piyasa, bugün bankaların borçlanmalarında ilk başvurdukları enstrüman haline geldi. Özellikle faizlerdeki düşüş ve yasal sorunların aşılmasıyla beraber 2010 yılında canlanmaya başlayan piyasada, 2010 yılında 1 milyar 930 milyon lira, 2011 yılında da 18 milyar 554 milyon liralık ihraç oldu. 
2012 yılında ise patlama yaşandı. Özellikle yüksek kredi maliyetleri nedeniyle kredi yerine özel sektör tahvil ihracına yönelen şirketler ve iştahı artan bankalar 2012 yılında 235 ihraç yaptı. 2010 yılında 3 banka 1,2 milyar TL'lik borçlanma aracı ihraç ederken, 2012'de 125 ihraçla bankalar 37 milyar TL borçlandı. Bankaları, banka dışı finans şirketleri takip etti. 2012 yılında banka dışı finans şirketleri 101 borçlanma aracı ile 4 milyar TL'ye yakın ihraç yaptı. Finans dışı kurumların ihraçları da 2012 yılında arttı, bu şirketler 9 ihraçla 820 milyon TL'lik kaynak yarattı.
 
Bankalar açısından hem borçlanma aracı hem ürün olan, şirketler açısından da borçlanma kaynağı olan tahvil ihraçlarındaki ilginin sürmesi bekleniyor. Özellikle bankaların bu piyasa vasıtasıyla borçlanmalarını artıracağını dile getiren uzmanlar, "Türkiye için yeni sayılabilecek özel sektör tahvil piyasasına hem ihraççıların hem de alternatif getiri arayan yatırımcıların ilgisi, düşük faiz oranları ve yüksek global likidite ortamına bağlı olarak, önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir" dediler. 
 
Yüksek maliyet bonolara yönlendiriyor
 
Halk Yatırım Pazarlama ve Kurumsal İletişim Birimi Direktörü Burak Altınsaç: Hazine son dönemde borçlanmasını azaltıyor ve bono faizleri geçen seneden beri hızla geriliyor. Bu durum, özellikle kurumsal yatırımcılar olarak adlandırdığımız yatırım fonları ve nitelikli yatırımcıları, hem pozisyonları gereği hem de getirilerini yükseltmek amacıyla farklı ürün arayışına itiyor. Özel Sektör Tahvilleri, kurumsal yatırımcıların bu arayışını, hazine tahvillerinin faizi üzerine ihraç sırasında sundukları ek getiri sayesinde, tam olarak karşılayan bir ürün haline getiriyor. Şirketlerin ihtiyaç duydukları fonlama için kullanacakları kredi faizlerinin yüksek olması, buna karşın çıkaracakları şirket bonolarının ise teminatsız ve uzun vadede fonlama ihtiyacını daha düşük faizlerle karşılamaları, şirketleri kendi özel sektör tahvil ve bonolarını ihraç etmeye yönlendiriyor. 
 
Son dönemde Türkiye'nin makro dinamikleri düşük faiz ortamını destekler nitelikte. Bu kazanımların devam edeceğini ve düşük faiz ortamının süreceğini düşünüyorum. Yalnız aynı dönemde borçlanma faizleri yani şirketlerin bulabildikleri  kredi faizleri belirgin bir şekilde düşmemiştir. Tabii buna ek olarak uzun vadede borçlanmak şirketler açısından hem zor hem de maliyeti çok ciddi bir şekilde arttırmaktadır. Böyle bir ortamda şirketlerin çıkardığı özel sektör tahvilleri kendileri adına oldukça avantajlı bir ürün haline geliyor ve bu bize özel sektör tahvil ihracı trendinin artarak devam edeceğini gösteriyor. Özel sektör tahvillerinde likidite sorunu daha fazla çözülebilirse, beklentilerin daha üstünde ihraçlar görebiliriz. Bankaların geçen sene olduğu gibi bu senede en çok ihraç yapacak kurumlar olacağını düşünüyorum.
 
Yakalanan bu trend sürecek
 
Gedik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Onur Mutlu: Özel sektör tahvilleri, daha önce hem faiz yüksek olması dolayısıyla maliyeti yüksek bir borçlanma aracı konumundaydı. Ancak bundan daha önemlisi risk algılaması yüksek ve en büyük rakip devletti. Devletin çıkarmış olduğu tahvil bonolarla rekabet etmek neredeyse imkansızdı. Bu piyasada yakalanan trendin artarak süreceğini düşünüyoruz.2012 yılında yaklaşık 40 milyar TL tutarında özel sektör tahvil ihracı gerçekleşti. Bunun yaklaşık %86'sı bankaların ihraç ettikleri bono/tahvillerdı, 2012 yıl başında beklenti yaklaşık 20-25 milyar TL olması yönündeydi, yıl sonunda rakam beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti. 2013'de de en az 2012'deki kadar özel sektör tahvil ihracı bekliyoruz. Bankaların, ölçekleri itibariyle banka dışı kesime göre yüksek tutarlı ihraçlarının devam etmesini bekliyoruz.