İlk 3 maddesi kabul edildi
Meclis Genel Kurulu'nda, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının ilk 3 maddesi kabul edildi.
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda "temel kanun" olarak görüşülen Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının ilk 3 maddesi kabul edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarı üzerinde soruları yanıtlarken, tasarının yasalaşmasıyla kamu çalışanlarına verilecek ek zammı, toplu sözleşme masasında belirleyeceklerini ifade etti. Çelik, memura grev hakkıyla ilgili Anayasa'nın ortada olduğunu hatırlatarak, "Anayasa değişikliğini inşallah bütün partiler birlikte gerçekleştiririz" dedi.
Çelik, Fransa'da, Maliye Bakanlığı'nın onayı olmadan toplu sözleşme hükmünün yürürlüğe giremediğini bildirdi.
CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, kamu görevlileri sendikalarına toplu sözleşme hakkı tanınınca, grev hakkının bulunmamasının mümkün olmadığını belirterek, "Bunun yer alması, AKP'nin samimi olup olmadığı ortaya koyacaktır. Tasarı neden Meclis'e geç getirildi? İki günde yasa çıkaran AKP, çalışanlara bir adım yaklaşmama adına bu işi savsamış, oyalamıştır" diye konuştu.
BDP Adıyaman Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, verdikleri önerge üzerinde yaptığı konuşmada, "Allah'ın kulu olan, diğeriyle aynı işi yapan, hiç güvencesi olmayanı diğeriyle aynı duruma getirmek için önerge verdik. İktidar kulisinde kahve söylemeyin, içine tükürebilirler, o kadar öfkeliler size, gelin muhalefet kulisinde için. Hastalanmayın sizi götüren ambulansın şoförü 4-C'li. Eşinizi, dostunuzu ya da bir AKP'li bulun. Ben şoför olsam sizi salim olarak götürme sorumluluğu hissetmem. Laboranta kan aldırmayın, iğneyi zort diye biraz fazla kaçırabilir, kendinize dikkat edin. 4-C'li yapacaksanız bir tek polisi yapın, belki insafa gelirler, emekçilere, mazlumlara, Kürtlere pervasız davranmazlar" görüşünü savundu.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, tasarıyla sendikal hakların bölünmüşlüğünü dikkate almayan bir düzenleme yapıldığını belirterek, "Yasa, daha baştan sakat doğuyor. Sendika yerine, konfederasyonları öne çıkaran bir yasa ancak Türkiye'de ve AKP döneminde çıkarılabilir" dedi.
Düzenlemenin, "toplu görüşmeden daha geri hükümler içerdiğini" savunan Çetin, kamu görevlilerinin beklediği ve özlemini çektiği bir sendikal örgütlenmenin hayata geçirilemeyeceğini söyledi.
Çetin, yasanın 2001'deki görüşmelerinde, "AKP'nin devamı" olduğu söylediği Fazilet Partisi milletvekillerinin düzenlemeyi eleştirdiğini belirterek, "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın o yasada verdiği değişiklik önergesinin aynısını CHP önergesi olarak vereceğiz. Arınç'ın 11 yıl önce söyledikleri ile bugün söyledikleri aynı mı? Memurlara bakışı aynı mı ve o günkü görüşlerine sahip çıkıyor mu? Kimse memura 'ileri haklar getirdik' diye övünmesin. Bu övünülecek bir düzenleme değildir. Övünecek olan AKP ve Memur-Sen'dir" diye konuştu.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, kamu çalışanları için tarihi bir gün yaşandığını savunarak, "Bir sendikayı tarif etmiyoruz. Ama kusura bakmayın, çalışanların vermediği bir yetkiyi biz Meclis olarak verme yetkisine sahip değiliz. Bu düzenleme, çalışanların beklentilerine yanıt veriyor" görüşünü ifade etti.
Verilen aranın ardından komisyonun yerinde oturmaması üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşimi yarın saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
(AA)