İlk defa burada açıklıyorum

Parti kapatma iddialarına değinen Erdoğan, "Benim düşüncem ilk defa burada açıklıyorum. Çok daha farklı biçimde açıklıyorum" diyerek tüzel kişiliklerin kapatılmasının tamamen yasaklanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2015 Töreni"nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından ana başlıklar şunlar:

Gezi'den 17-25 Aralık darbe teşebbüsüne kadar son yıllarda yaşadığımız tüm hadiselerin gerisinde hep aynı amaç var. Şimdi de dövizle, faizle, manipülasyonla, fısıltıyla, MİT Müsteşarı ile ellerine ne geçerse onunla, aynı yöndeki gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomideki belirsizlik, bir kriz görüntüsü oluşturmak için özellikle çalışıyorlar ama nafile. Bunların hepsi koskoca bir hiç, bunları başaramazlar. Bundan sonra da başaramayacaklar.

Dövizle faizle manipülasyonla, MİT müsteşarıyla ellerine ne geçerse onunla aynı yöndeki gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomide kriz görüntüsü için çalışıyorlar. Ama nafile, bunların hepsi koskoca bir hiç. Dışardan birileri, köşelerinde bir şeyler yazıyorlar. Bunların hiçbirisi bizim aklımıza girmez. Biz ne yaptığımızı nasıl çalıştığımızı aldığımız neticelerle ortaya koyuyoruz. Filanca iş adamının, holdingin, yazarın yazdıkları yazılar bizim aramızdaki muhabbeti ortadan kaldırmaz. 

Gül ile bizi birbirimize düşüremezsiniz

Birileri köşelerinde yazıyor, sayın Gül ile ilgili, şahsımla ilgili, başbakanımızla ilgili yazıyorlar. Dertleri bunları birbirine düşürebilir miyiz? Yahu boşuna uğraşmayın, bunu yapamazsınız. Eğer üreteceğiniz bir şey varsa gelin bu yarışa girin ve yerinizi alın. 

Ne Kürt sorunu ya artık öyle birşey yok

40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz. Hala bunlar buradalar, böyle yürünmez. Ülkeye zarar veriyorsunuz. Karşımızda tüm umudunu sokak olaylarına, Vandalların eylemlerine bağlamış bir hastalıklı zihniyet var. Buralarda bizim terörle mücadelede neler kaybettiğimiz belli. Eğer biz bu kayıplara uğramamış olsaydık, bugün çok çok farklı yerde olacaktık. Şimdi varsa bakıyorsun, Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. 2005’te Diyarbakır konuşmamda açıkladım. Her etnik unsurun kendine has sorunları var. Dün Roman kardeşlerime de söyledim,Türk’ün de Roman kardeşlerimin de sorunu var, Boşnak’ın da sorunu var, Laz’ın da sorunu var. hepsinin sorunu var. 

 Ne istiyorsun daha?

Kardeşim neyin eksik senin. Bir Kürt olarak sen bu ülkede Cumhurbaşkanı oldun mu? Oldun. Başbakan çıkardın mı? Çıkardın. Bakan çıkardın mı? Çıkardın. Devletin en üst kademelerine yönetici gönderdin mi, gönderiyor musun? Var. Türk Silahlı Kuvvetlerinde var mısın? Var. Ne istiyorsun daha, ne istiyorsun?" 

İlk defa burada açıklıyorum

Benim düşüncem ilk defa burada açıklıyorum. Çok daha farklı biçimde açıklıyorum.

Ben partileri madem ki tüzel kişiliktir, gerçek kişiyle tüzel kişiliği birbirine karıştırmayalım. Hep nüktedir biliyorsunuz, tüzel kişiye ceza verilir mi ya? Ceza kime verilmesi lazım gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir partinin başkanı suç işlediyse ver. Mesela şuanda iktidar partisinin yaklaşık 22 milyon seçmeni var. Siz bunu kapattığınız anda bu ne demektir 22 milyonu cezalandırıyorsunuz. Bu adalet mi? Ha tekrar yenisi kurulur ayrı mesele. Ama niçin yanlış adımı atıyorsunuz?

Bu şimdi şöyle olması lazım. Bir siyasi partinin kapatılması gibi bir madde gündeme gelse, bunun için söylenmesi gereken, siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez hükmünün oraya gelmesi. Ancak suçu işleyen kimse onlar bunun bedelini öder. Kökünden bunu kapatılması lazım. Aynı şeyi ben dernek vakıflar için söylüyorum. Suç işleyen kimse gel onları cezalandır. Tabelayı cezalandırmakla bir yere varamazsın, işin kısacası bu.