İlk ülke kredisi makine ihracatçısına

OAİB ile Türk Eximbank arasında, makine ihracatçısını desteklemek için 'Ülke Alıcı Kredi Programı' protokolü imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) ile Türk Eximbank, makine ihracatçısını yurtdışında desteklemek için 'Ülke Alıcı Kredi Programı' protokolü imzaladı. Protokol kapsamında makine ihracatçısı, Eximbank'tan aldığı kredi ile yurtdışında müşteri arayacak.

Ülke Alıcı Kredi Programı imza töreninde konuşan Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras, Türkiye ihracatının 2023 yılında 500 milyar dolara yükseltilmesine katkı sağlayacak kurumlardan biri olduğunu belirterek, "Türk Eximbank'ın yeni vizyonu kapsamında bugüne kadar yoğunlaştığımız ihracatın kısa vadeli finansmanı faaliyetlerini kademeli olarak azaltacağız. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ülke ihracat finansman kurumlarının genel misyonuna uygun olarak orta ve uzun vadeli ülke alıcı kredileri ile ihracat kredi sigortası ve garanti faaliyetlerine ağırlık vereceğiz" dedi.

2010 yılında ihracat sektörüne 9 milyar dolar kredi ve sigorta desteği verdiklerine dikkat çeken Yeniaras, Türk Eximbank olarak ihracatta itici güce sahip sektörlerden biri olan makine imalat sektörüne özel bir önem verdiklerini kaydetti. "Sektöre bu yıl bir milyar doların üzerinde destek sağladık" diyen Yeniaras, "Sektör temsilcileri ile yıl içerisinde yoğun işbirliği ile makine ihracatçılarına etkili bir finansman desteği sağlanması için uygulamaya konulabilecek programlar ve yapılabilecek düzenlemelerin üzerinde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

"1 dolar ihracat yapan da müşterimizdir"

Programın, ihracatçıların yurtdışındaki alıcılarının finansman temini konusunda yaşadığı sıkıntılara çözüm getirerek makine ihracatının artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Yeniaras, program kapsamında makine imalat sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılara 5 yıla kadar vade ile alıcı kredisi kullandırılacağını bildirdi.

Yeniaras, program ile makine imalat sektörünün satışlarının büyük bölümünü oluşturan ve bankacılık sisteminin güvenilir olduğu AB ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra Kuzey Afrika ile bazı Orta Asya ülkelerindeki alıcılara doğrudan veya ilgili alıcının ülkesindeki bankalara kredi hattı açılması suretiyle vadeli alım imkanları sağlanacağına işaret ederek konuya yönelik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makine imalat sektörü tarafından hedef ülke olarak ilan edilen, ancak yüksek riske sahip ülkelerdeki alıcılara devlet garantisi altında veya hükümetler arası protokollerle belirlenmiş kamu banka ya da kuruluşlarına kredi hatları açılarak destek verilecek. İhracatçıların kısa vadeli sigortada olduğu gibi Eximbank'ın halihazırda sunduğu orta ve uzun vadeli sigorta programları kapsamında temin edecekleri poliçelerinin bankalara teminat olarak verilmesi suretiyle finansman sağlayabilmeleri amacıyla bankalarla görüşmelerimiz de sürüyor. Kredinin miktarı konusunda ise bir rakam telaffuz etmiyoruz. Her sektör, her ihracatçı bizim müşterimizdir. Sıcak paranın, cari açığın bu kadar tartışıldığı bir ortamda bir dolar ihracat yapan bizim müşterimizdir."

"İçerideki alıcılarımız için de bankalarla görüşüyoruz"

OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran Türkiye'deki alıcılar için bankalarla görüştüklerini, 10-15 gün içerisinde konuyla ilgili açıklama yapacaklarını kaydetti.

Dalgakıran, "Program ile ilk yıl için 500 milyon dolar bir kaynak girer diye düşünüyoruz'' dedi. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serol Acarkan ise bu yılın 11 aylık döneminde Türk makine ihracatının 8 milyar doları aştığını ifade ederek, "Hedefimiz; Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüzde 8 olan payı yüzde 20'ye çıkarmaktır" diye konuştu.

"Krediler 5 yıl vadeli olacak"

Ülke Alıcı Kredi Programı ile makine ihracatçılarının uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Makine ihracatçılarına yönelik olarak verilecek orta ve uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi krediler, esas olarak makine imalat sektörünün satışlarının büyük bölümünü oluşturan ve bankacılık sisteminin güvenilir olduğu AB ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra Kuzey Afrika ile bazı Orta Asya ülkelerini hedef alıyor. Kredi programı gereğince Türkiye'den ihraç edilecek malların Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği'nce tespit edilen yerli katkı oranının en az yüzde 50 olması gerekiyor.

Uygulamada kredi miktarı Türkiye'den gidecek malların azami yüzde 85'i ile sınırlandırılırken, Eximbank finansmanı dışında kalan yüzde 15'lik bölüme ilişkin ödemeler ise alıcı tarafından peşin veya kredi kullanımlarına paralel olarak yapılacak. Ülke alıcı kredi programı vadesi; 250 bin dolara kadar olan işlemler için 6 ay ile 1 yıl arası ödemesiz toplam 3 yıl, 250 bin dolar-1 milyon dolar arası işlemler için 6 ay-1 yıl arası ödemesiz toplam 4 yıl, 1 milyon dolardan daha büyük işlemler için 6 ay ile 1 yıl arası ödemesiz toplam 5 yıl olacak.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir