IMF başkanına ayakkabılı protesto

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a Bilgi Üniversitesi'nda konferans verdiği sırada bir öğrenci ayakkabı fırlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Bilgi Üniversitesi'nde konferans verdiği salonda dinleyiciler arasındaki bir kişi tarafından ayakkabı fırlatılarak, protesto edildi.

Başkan Dominique Strauss-Kahn, konferans sırasında konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, bir öğrencinin soru sormaya hazırlandığı sırada bu öğrencinin bulunduğu bölümün arka tarafında oturan ve Anadolu Üniversitesi'nden geldiği bildirilen bir öğrenci  bağırarak ayakkabısını Kahn'ın bulunduğu sahneye fırlattı.

Erkek öğrencinin salondan çıkarılması sırasında da yanında bulunan kız öğrenci pankart açmak istedi. Güvenlik görevlileri kız öğrencinin pankart açmasını engelleyerek, salondan çıkardı.

Ayakkabı fırlatma protestosundan sonra konferans salonundaki bazı öğrenciler de alkışlarla Kahn'ı protesto etti. Bu sırada Kahn, son soruyu da yanıtladı ve konferansı bitirdi.

 

Kahn'ın konferans salonundan dışarıya çıktığı sırada da, bazı öğrenciler ayağa kalkarak IMF ve AK Parti aleyhinde slogan atarak Kahn'ı protesto etti.

 

 

"Türk öğrencileri kibar"

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Bilgi Üniversitesi'nde kendisine yönelik protestoyla ilgili bir açıklama yaptı.

Kahn, açıklamasında, IMF olarak açık tartışmalara önem verdiklerini, öğrencilerle bir araya gelerek onların görüşlerini almaktan memnun olduklarını belirtti.

Herkes görüş birliği içinde olmasa bile IMF olarak yapılması gerekeni yapmak durumunda olduklarını kaydeden Kahn, kendisine yönelik protestoyla ilgili olarak, Türk öğrencilerinin kibar olduğunu, şikayetlerini dile getirmek için toplantının sonuna kadar beklediklerini ifade etti.

Protestocu göz altında

"Türkiye ile müzakerelere devam edilecek"

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi'nde öğrencilerle bir araya gelen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında bir gerilimin söz konusu olmadığına dikkat çekerek müzakerelere devam edileceğini söyledi.

Türkiye ile müzakerelere devam edileceğine dikkat çeken Strauss-Kahn, Türk bankalarının subprime krizinden doğrudan etkilenmediğini de vurguladı.

Krizden en çok yolsul ülkelerin etkilendiğini söyleyen Strauss-Kahn, "Yoksul ülkelere göre programımız esnekleşti" dedi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, zafer ilan etmek için çok erken olduğunu belirterek, "Krizin artık arkamızda kaldığını söylemek için çok erken. Ancak işler daha iyiye gidiyor" dedi.

"Kriz sürecine geri dönme riski hala mevcut"

Konuşmasında küçülme risklerine de dikkati çeken Kahn, şöyle devam etti:

"Bazıları düşüşten, dibe vuruştan bahsediyor. (Bugün kriz biraz daha iyileşiyor diye önümüzdeki aylarda kriz kötüleşmeyecek diye birşey yok) diyorlar. Bu IMF'nin senaryosu değil. Ancak bu elbette mümkün.

Dolayısıyla da, yeniden kriz sürecine geri dönme riski de hala mevcut. Bunun iki nedeni var; bunlardan ilki, daha önce söylediklerinin tam tersini yapmak, yani zafer ilan etmek... 'Artık krizden çıkış politikaları tesis edebiliriz' demek. Kriz boyunca yapılanları, örneğin merkez bankaları için likidite ya da merkezi hükümetler açısından mali kuralların yerleştirilmesi gibi konularda bu politikaların terk edilmesi durumunda böyle bir risk olacak.

İkinci olarak, (krizden çıkış stratejisine, 6 ay ya da 12 ay sonra (artık para politikalarında değişikliğe gidebiliriz) demek... Bugün henüz o gün değil. Bugün çok erken ve eğer hükümetler krizden çıkıldığını düşünerek o kararlarını çok erken verirlerse, o zaman evet, bir dibe iniş, bir vuruş söz konusu olacaktır."

"Finans sektörünün iyileştirilmesi tamamlanmadı"

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, diğer bir konunun ise Türkiye, ABD gibi modern ekonomilerin güçlü bir finans sektörüne ihtiyaç duyması olduğunu belirterek, bu konuda pek çok yol kat edildiğini ve çok şey yapıldığını, ancak finans sektörünün iyileştirilmesinin henüz tamamlanmadığını söyledi.

Bu konuda bazı ülkelerin diğerlerinden daha fazla etkilendiğini, yeni bankaların ise krizden o kadar çok etkilenmediğini kaydeden Kahn, "Diyelim ki bir Türk bankasının bir Türk şirketine verdiği kredilerden bahsediyoruz... Burada şirket tarafından gerekli performans gösterilmediği takdirde bu, Türkiye'deki banka için de birtakım sorunlar anlamına geliyor.

Dolayısıyla yalnızca ABD'deki konut sektörü değil, burada performans gösteremeyen krediler söz konusu. Bunun ne kadar sürede iyileştiği, ülkeden ülkeye göre değişecektir. Pek çok yol kat edildi. Ama hala burada yapılacaklar bitmedi. Dolayısıyla hala bazen kredi bulmanın zor olduğu, ekonomideki likiditenin olması gerektiği kadar iyi seviyelerde olmadığı bir durumda olduğumuzu söylemek gerekiyor" şeklinde konuştu.